Чешкото външно министерство заяви, че от 25 октомври ще въведе същата визова политика по отношение на руските граждани като балтийските страни, Полша и Финландия - Чехия вече няма да пуска руснаци, които идват в страната с обикновени краткосрочни шенгенски визи, които често се наричат ​​"туристически", съобщава Руската служба на Би Би Си.

"Докато в Украйна руските ракети падат върху детски площадки и върху хора, които просто отиват на работа, до 200 граждани на Руската федерация пристигат всеки ден в Чешката република през международното летище. Затова се решихме на онези руски граждани, които пристигат на територията на Чешката република през външните граници на Шенгенското пространство - тоест през нашето международно летище - с цел туризъм, спорт или култура, да бъде отказан достъп. Тази мярка ще се прилага за притежателите на валидна Шенгенско виза, издадена от която и да е страна-членка на ЕС", каза чешкият външен министър Ян Липавски.

Припомняме, че Европейският съюз прекрати споразумението с Русия, което облекчава издаването на визи, но не наложи пълна забрана за издаване на визи, тъй като нямаше единодушие по въпроса.

Някои други страни членки, сред които Германия, Франция и Унгария се противопоставиха на пълна забрана на визите за руснаци, тъй като не споделят схващането за колективната отговорност на руснаците за случващото се в Украйна.

Този проблем възникна с нова сила, след като руският президент Владимир Путин обяви частична мобилизация и много млади мъже в боеспособна възраст, често със семействата си, решиха да напуснат възможно най-бързо страната по всякакъв възможен начин.

ЕК иска общо решение за руските дезертьори

ЕК иска общо решение за руските дезертьори

Прибалтийските страни отказаха да предоставят убежище или хуманитарни визи