Черна гора провежда предсрочни парламентарни избори в неделя, гласуване, което може да даде индикации дали малката балканска страна - членка на НАТО ще преодолее дълбоките политически разделения и нестабилността, които възпрепятстват пътя й към присъединяване към Европейския съюз, предава Асошиейтед Прес.

Около 542 000 гласоподаватели имат право да избират измежду 15 партии и коалиции, предлагащи кандидати, вариращи от групи, които са твърдо прозападни, до такива, които са просръбски и проруски.

Изборите ще бъдат първите в Черна гора от повече от 30 години, в които няма да участва Мило Джуканович, който беше почти непрекъснато министър-председател или президент на страната от 2001 г. насам. Той загуби президентските избори през април и отстъпи на заден план в политиката.

Проучвания и анализатори прогнозират, че центристкото движение "Европа сега", водено от финансовия експерт Милойко Спаич и настоящия президент Яков Милатович, е най-вероятно да спечели най-много гласове, но няма да разполага с достатъчно места в парламента, за да състави самостоятелно ново правителство.

37-годишният Спаич, бивш министър на финансите, който през 2021 г. започна икономически реформи, включващи увеличения на средните заплати, сега обещава допълнителни увеличения на заплатите, както и седемчасов работен ден вместо сегашните осем часа.

Демократическата партия на социалистите, партията, ръководена преди от Джуканович, бележи спад в популярността след три десетилетия на господство и има ново ръководство, което търси шанс да се завърне на политическата сцена.

Лидерът на партията Даниел Живкович обвинява сегашното правителство на страната, че застрашава пътя на Черна гора към ЕС и обещава да го деблокира, ако ДПС се върне на власт. Черна гора, живописна страна на Адриатическо море с население от около 620 000 души, някога се смяташе за най-готовата за присъединяване към ЕС от страните от Западните Балкани.

Джуканович изведе Черна гора до независимост от Сърбия през 2006 г. и се противопостави на Русия , като се присъедини към НАТО през 2017 г. Алианс, доминиран от партии, търсещи по-тесни връзки със Сърбия и Русия, измести ДПС от власт на предишните парламентарни избори през 2020 г.

Новият управляващ съюз обаче скоро изпадна в хаос, което спря пътя на Черна гора към ЕС и създаде политическа безизходица. Правителството падна при вот на недоверие миналата година, но остана на власт в продължение на месеци поради безизходицата.

На изборите в неделя ще участват и коалицията Обединено действие за реформи, която включва действащия премиер Дритан Абазович, и просръбска и руска коалиция, наречена "За бъдещето на Черна гора".

Абазович, който се представи като лидер на борбата с организираната престъпност в страна, в която това се разглежда като един от основните проблеми, също обещава няколко стъпки за подобряване на жизнения стандарт на избирателите.

"Когато победим мафията, ще има (пари) за всички", каза наскоро Абазович. "Ще създадем правосъден фонд, който да връща откраднатите средства в бюджета на държавата и оттам на всички граждани."

САЩ виждат опасност от руска намеса в изборите в Черна гора

САЩ виждат опасност от руска намеса в изборите в Черна гора

Но са уверени в правилния курс, поет от страната