Международният комитет на Червения кръст съобщи, че и в момента екип от 11 негови служители, включително лекар, се намира в Донецка област на Украйна и е готов да посети украински военнопленници, включително в колонията в Еленовка, където са задържани защитниците на "Азовстал".

Международният комитет на Червения кръст (МКЧК) все още не е получил разрешение да посети колонията, нито минимални гаранции за сигурност. По силата на Третата женевска конвенция МКЧК има право да посещава военнопленници, а воюващите страни са правно задължени да им предоставят достъп.

Изявлението на Червения кръст дойде, след като ръководителят на администрацията на президента Зеленски, Андрий Ермак постави на МКЧК тридневен "ултиматум" да посети Еленовка. Този ултиматум изтече вчера, 16 октомври. В изявлението на МКЧК се посочва, че подобен ултиматум не е от полза нито за военнопленниците, нито за техните семейства.

Киев настоя Червеният кръст да влезе в колонията Еленовка

Киев настоя Червеният кръст да влезе в колонията Еленовка

Андрий Ермак: Просто не можем да губим повече време

Червеният кръст многократно е заявявал, че няма достъп до всички военнопленници в конфликта в Украйна. Макар че МКЧК не уточнява кои и колко военнопленници не могат да бъдат посетени, смята се, че той не е могъл да посети военнопленници, държани както от руските сили, така и от украинските сили.

В колонията в Еленовка, Донецк, през юли месец в резултат на взрив загинаха 53 души, военнопленници от украинската армия предимно, както и 75 бяха ранени. За взрива се обвиняват двете страни - Украйна и Русия - взаимно.

Разследване на CNN отхвърли руската версия за случилото се в Еленовка

Разследване на CNN отхвърли руската версия за случилото се в Еленовка

Според експерти там е възникнал внезапен пожар