Украински служители призоваха Червения кръст да проведе мисия в колонията в Еленовка, Донецк, където през юли месец в резултат на взрив загинаха 53 души, военнопленници от украинската армия предимно, както и 75 бяха ранени. За взрива се обвиняват двете страни - Украйна и Русия - взаимно.

Началникът на кабинета на украинския президент Андрий Ермак изиска Червения кръст да посети затвора Eленовка в Донецк в рамките на три дни. "Просто не можем да губим повече време. Заложени са човешки животи", а постът му в Туитър", се цитира от BBC.

Ермак каза, че е повдигал въпроса и не разбира защо все още не е организирана мисия за инспекция на Еленовка.

Това не е първият път, когато Украйна оказва натиск върху международни организации да разследват какво се случва в затвора.

Миналия месец Червеният кръст се поиска за пореден път да влезе в лагера с мисия да направи проверка за условията за военнопленници, но му е бил отказан достъп от руските власти. Затворът в Eленовка се намира в териториите, които под контрола на подкрепяните от 2014 г. от Русия сепаратисти в Донецк.

След повече от месец експерти на ООН се запътват към Еленовка

След повече от месец експерти на ООН се запътват към Еленовка

Розмари Ди Карло настоява да няма външна намеса в работата на мисията

Има подозрения, че условията там са изключително лоши, отделно на това повече от задържаните в затвора включват членове на батальона "Азов" - последните защитници на град Мариупол и които Русия се опитва да представи като неонацисти и военнопрестъпници.

Киев настоява за независимото разследване на международните организации, тъй като се опасява, че Русия ще унищожи всички доказателства по отношение на взрива, а и за изтезанията, които извършва спрямо заловени украински войници, а и цивилни граждани.

Президентът Володимир Зеленски преди няколко дни също повтори призивите и обвини Червения кръст в бездействие. В обръщението си в четвъртък президентът Зеленски каза, че Украйна ще празнува Деня на защитниците си днес, който беше обявен за национален празник през 2014 г. след нахлуването на Русия в Крим.

През юни, говорителят на руския министър на отбраната Игор Конашенков обяви, че повече от 6000 украински войници са военнопленници в Русия. Данните не могат да бъдат потвърдени от независим източник. Русия не предоставя и официално списъци, включително и процеса на размяна на военнопленници между двете страни се води в режим на тишина.

Свидетелства на разменени украинци говорят за изтезания, мъчения и изключително лоши условия. За това свидетелстваха дори и петимата командири от Азовстал, които бяха разменени м края на септември месец и в момента се намират в ОАЕ.

WP: Путин лично е разменил Медведчук за 160 украински военнопленници

WP: Путин лично е разменил Медведчук за 160 украински военнопленници

Отхвърлил е възраженията на ФСБ за замяна на Азов с Медведчук