"Чехословашката група" (CSG), един от най-големите производители на боеприпаси в Европа, иска да инвестира стотици милиони евро в Украйна чрез съвместни предприятия, за да повиши отбранителния капацитет на страната. Това заяви в сряда собственикът на CSG Михал Стрнад, цитиран от Ройтерс.

Предприятията ще се съсредоточат върху тежки боеприпаси и оборудване, предоставяйки важна технология и начин за увеличаване на производството през следващите години, но това не е достатачно за да отговори на стремежа на Европа да доставя повече артилерийски снаряди в Украйна сега, каза Михал Стрнад пред група журналисти.

CSG се превърна във важен доставчик за Украйна след пълномащабното нахлуване на Русия през 2022 г., доставяйки обновени танкове Т-72 заедно с боеприпаси, гаубици и друго оборудване.

Бизнесът й се повиши с тези доставки, заедно с подновения фокус в Европа върху разходите за отбрана. Приходите достигнаха 1 милиард евро през 2022 г., последната налична година.

31-годишният Стрнад, който разви CSG, след като пое пълната собственост от баща си през 2018 г., каза, че съвместните предприятия ще разширят съоръженията за държавните украински отбранителни фирми.

"Имаме два или три проекта в процес на обсъждане за съвместни предприятия", каза той в централата си в Прага.

"Споразумението вероятно ще бъде сключено тази година, но след това (са необходими)  две до три години (преди производството). Ако имаме споразумение, ще прехвърлим технологията за различни калибри и различно оборудване."

Rheinmetall ще построи завод за снаряди в Украйна

Rheinmetall ще построи завод за снаряди в Украйна

Не се разкриват подробности

Стрнад каза, че сделките ще бъдат подобни на тези на Rheinmetall - голям германски производител на оръжия, който заяви миналия месец, че ще започне съвместно производство с Украйна на артилерийски боеприпаси с калибър 155 mm, които CSG също произвежда.

Артилерийските боеприпаси се превърнаха в неотложен проблем за Украйна след две години на битки. Все повече страни се присъединиха към инициатива, ръководена от чешкото правителство, за доставка на стотици хиляди снаряди извън Европа за Украйна.

"По отношение на артилерийски и танкови боеприпаси в Европа имате много ограничен капацитет", каза Стрнад.

Доставките на CSG на танкове и тежко оборудване за Украйна се финансират основно от други страни от Европейския съюз или НАТО. Стрнад каза, че компанията е изпратила около 150 до 160 единици оборудване по този начин от началото на войната.

"Сега ще бъде повече, защото успяхме да намерим друг източник, така че в момента купуваме допълнителни части, които ще ремонтираме за тях", каза той, без да дава подробности.

Украинският фронт затъва без отбранителни линии и боеприпаси

Украинският фронт затъва без отбранителни линии и боеприпаси

Главнокомандващият Сирски прави кадрови промени