Четирима души бяха арестувани след протеста пред имението на руския олигарх Олег Дерипаска в Лондон в понеделник, съобщи "Индипендънт". Столичната полиция съобщи, че групата демонстранти е слязла от сградата, преди да бъде арестувана след продължилия около седем часа протест.

Полицейското присъствие в района остава засилено, според изявление на столичната полиция. Улицата беше отцепена с най-малко 10 полицейски автомобила и повече от 30 служители на мястото на инцидента по-рано в понеделник.

Говорител на Скотланд Ярд каза, че служителите са приключили с претърсването на имота рано следобед и не са открили протестиращи вътре.

Припомняме, че Дерипаска е един от олигарсите, санкционирани от правителството на Обединеното кралство.

Дерипаска, основател на компанията за метали и водноелектрическа енергия EN+, е под санкции на САЩ от 2018 г. в резултат на предполагаемите му близки отношения с Кремъл.

Граждани окупираха двореца в Лондон на руския олигарх Олег Дерипаска

Граждани окупираха двореца в Лондон на руския олигарх Олег Дерипаска

Те са окупирали имота в знак на протест срещу руската инвазия в Украйна

Решение на Върховния съд от 2006 г. разкрива, че г-н Дерипаска е бил действителен собственик на площад Белгрейв.

Имението разполага със седем спални и се намира в един от най-скъпите лондонски квартали. Освен това имението има фитнес зала, домашно кино и турска парна баня.

Имотът е бил купен чрез офшорна фирма на Вирджинските острови.

По документите на Агенцията по кадастър собственик е Греъм Картър.

Пет банкови сметки, държани от Греъм Боиън Картър, подлежат на заповеди за замразяване на активи по искане на Националната агенция по престъпността (NCA) след руската инвазия в Украйна. Банковите сметки са замразени поради подозрение че той е свързан с Олег Дерипаска.

Снимка 566822

Източник: EPA/БГНЕС

Протестиращите заявиха, че окупацията "върши работата" на вътрешния министър Прити Пател. Те призоваха министъра на вътрешните работи да изпрати украински бежанци да живеят в имот на площад Белгрейв.