Задълбочава се напрегната ситуация в Еквадор.

АФП съобщава, че трима полковници са обвинени в опит за покушение на президента Рафаел Кореа. Прокурорът на провинция Пичинча, където се намира и столицата Кито, е издал заповед за задържането на военните.

По-рано стана ясно, че правителството на Еквадор ще смени цялото ръководство на полицията.

Президентът Рафаел Кореа се закани, че всички виновни за организирането на протестите ще бъдат наказани. Директорът на полицията Фреди Мартинес вече подаде оставка. Уволнени са и шестима генерали, бивши негови сподвижници. Постът на Мартинсе ще бъде зает от Патрисио Франко.

АФП допълва, че по последни данни при безредиците в страната, провокирани от опита за държавен преврат, са загинали поне осем души. 274 други са ранени. Сред тях е и вътрешният министър Рикардо Патиньо, който е бил хоспитализиран, след като е получил огнестрелна рана в главата при сблъсък с протестиращите полицаи.

Държавният глава успя да избяга от болницата, в която се укриваше, след като недоволни полицаи атакуваха митинг с негово участие.

Правителството на Еквадор обяви извънредно положение и нареди на армията да поеме функциите на полицията, която взема участие в безредиците. Те започнаха с протеста на стотици еквадорски военни и полицаи, които възроптаха срещу нов закон, орязващ придобивките им.