Държавите-членки от НАТО ще разположат повече войски в Източна Европа, заяви генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг.

Той посочи, че 30-те лидери на НАТО определят атаката на Русия срещу Украйна като "брутална и напълно непровокирана и неоправдана".

Съжаляваме за трагичната загуба на живот, огромното човешко страдание и разрушенията, причинени от действията на Русия.

Захарова заплаши с отговор на приемане на Швеция и Финландия в НАТО

Захарова заплаши с отговор на приемане на Швеция и Финландия в НАТО

Финландският премиер Санна Марин заяви в парламента, че има готовност да кандидатства за членство в НАТО

Мирът на европейския континент е фундаментално разрушен.

Светът ще държи Русия, както и Беларус, отговорни за техните действия, уточни Столтенберг.

Столтенберг директно обвини Русия, че с военната операция се опитва да смени законната власт в Украйна, и я призова да изтегли незабавно войските си.

"Призоваваме Русия да спре тази безумна война, незабавно да спре офанзивата, да изтегли войските си от Украйна и да се върне към диалога.

Решението на президента Путин за агресия срещу Украйна е ужасна стратегическа грешка, за която Русия ще си плаща скъпо с години напред", обобщи генералният секретар на НАТО.

Никой не бива да се заблуждава от вълната от лъжи на руското правителство, се посочва в официалното изявление от срещата на Алианса.

В него се посочва, че НАТО е разположил отбранителни сухопътни и въздушни сили в източната част на Алианса и морски средства в зоната на НАТО.

Активирахме плановете за отбрана на НАТО, за да се подготвим да реагираме на редица непредвидени ситуации и да осигурим територия на Алианса, включително чрез привличане на нашите сили за реагиране.

Сега извършваме значителни допълнителни отбранителни разгръщания на сили към източната част на Алианса, посочи Столтенберг.

Идейна платформа в БСП иска нова стратегическа концепция на НАТО

Идейна платформа в БСП иска нова стратегическа концепция на НАТО

България, като равноправен член и на ЕС, и на НАТО е отговорна

Президентът на САЩ Джо Байдън и неговите колеги от НАТО увериха страните членки от източния фланг на Aлианса, че тяхната сигурност е гарантирана, докато мащабната инвазия на Русия в Украйна наближава столицата Киев, пише АП.

След като украинският президент Володимир Зеленски призова за помощ, членовете на НАТО, от съседната на Русия Естония на север до България на бреговете на Черно море, предизвикаха спешни консултации относно тяхната сигурност. Само Унгария се въздържа.

"Русия разби мира на европейския континент. Това, за което предупреждавахме в продължение на месеци, се осъществи въпреки всичките ни усилия да намерим дипломатическо решение", каза генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Столтенберг обяви, че военната организация от 30 държави ще защитава всеки свой член срещу всяка атака на всеки инч от територия на НАТО.

Алиансът няма да започне военни действия в подкрепа на Украйна, която е близък партньор, но няма изгледи да се присъедини.

Балтийските членове обаче заявиха, че Западът трябва "спешно да предостави на украинския народ оръжие, боеприпаси и всякакъв друг вид военна подкрепа, за да се защити, както и икономическа, финансова и политическа помощ и подкрепа, и хуманитарна помощ".

НАТО започна да засилва отбраната си в Североизточна Европа, след като Русия анексира украинския полуостров Крим през 2014 г. Наскоро някои членове също изпратиха войски, самолети и военни кораби в Черноморския регион, близо до съюзниците България, Румъния и Турция.

В краткосрочен план НАТО активира система за планиране при извънредни ситуации, за да позволи на командирите да преместват силите си по-бързо. Пентагонът заяви в четвъртък, че изпраща 7000 войници в Европа в допълнение към 5000 наскоро разположени.

Разузнавателните самолети на НАТО започнаха патрули на територията на съюзниците. Самолетите ще могат да наблюдават движението на руски изтребители и машини в Украйна, точно както наблюдаваха самолетите в Сирия от въздушното пространство на Турция.

Лидерите обмислят в петък дали да активират Силите за реагиране на НАТО, които могат да наброяват до 40 000 войници. Бързо разгръщаща се сухопътна бригада, която е част от NRF - съставена от 5000 войници и управлявана от Франция заедно с Германия, Полша, Португалия и Испания - вече е в повишена готовност.

Литва обяви извънредно положение в четвъртък. Литва граничи с Калининградска област на Русия на югозапад, Беларус на изток, Латвия на север и Полша на юг.

Ходът на балтийската страна позволява по-гъвкаво използване на държавните резервни фондове и повишена защита на границите, давайки на граничните служители по-големи правомощия да спират и претърсват лица и превозни средства в граничните райони.

"Не можем да приемем лукса да бъдем просто дискусионен клуб", каза литовският президент Гитанас Науседа на извънредна среща на върха на лидерите на Европейския съюз, проведена за налагане на санкции на Русия. "Трябва да предприемем действия."

Путин размаха ядрения меч, знаейки, че Западът не иска да започне Трета световна война

Путин размаха ядрения меч, знаейки, че Западът не иска да започне Трета световна война

Но ако атакува един от партньорите в НАТО, ситуация ще се промени