Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви, че членството в Европейския съюз било стратегическа цел за Турция и че той се надява, че споразумението за либерализирането на визовия режим за турски граждани с Общността ще ускори процеса по присъединяване на Турция към ЕС, съобщава „Ройтерс”.

„Членството в ЕС, стратегическа цел за Турция, ще бъде източник на стабилност и вдъхновение за региона”, се посочва в писмено изявление, нарочно публикувано да съвпадне с днешния Ден на Европа.

„Надявам се, че постигнатото споразумение за визите ще разсее част от неудовлетвореността, причинена от повече от 50 години чакане пред портите на ЕС ... и че то ускорява процеса на присъединяване на Турция”, посочва Ердоган.

Неговите коментари дойдоха, след като в края на миналата седмица той изсипа студена вода върху надеждите за напредък с Европа относно сделката за ограничаване на миграцията, настоявайки, че Анкара няма да промени законите си за борба с тероризма, за да изпълни изискванията на ЕС.

Брюксел поиска страните членки да разрешат безвизово пътуване за турците в замяна Анкара да спира мигрантите да се добират до Европа, но настоя, че Турция все още трябва да промени някои свои закони.