Крайнодесният Ерик Земур ще достигне втори тур на президентските избори във Франция и ще бъде основен опонент на Еманюел Макрон, сочи ново социологическо проучване, цитирано от Ройтерс.

Според изследването, изготвено от Френския институт за общественото мнение за вестник Le Figaro, Земур ще спечели 17% на първия тур, като ще изпревари лидерката на "Национален сбор" Марин льо Пен (16%), за която доскоро се смяташе, че ще заеме второто място. На Еманюел Макрон предварителните прогнози отреждат 25%.

Защо Франция не иска отново Макрон за президент?

Защо Франция не иска отново Макрон за президент?

Макрон никога за пет години, по нито една тема, по никакъв начин, не е тръгнал срещу идеите на френската технокрация, които са същите като тези на европейската технокрация, не толкова по подчинение, колкото по културна идентичност

Друг потенциално силен кандидат е Ксавие Бертран от дясната партия "Републиканците", който би получил 13 на сто от вота на първи тур според прогнозите. Той обаче първо трябва да спечели правото да представлява своята партия на първични избори.

Към момента нито Макрон, нито Земур са обявили официално участието си в изборите, но се очаква Земур да направи това съвсем скоро. "Всичко е готово. Само трябва да реша да натисна бутон. Аз решавам кога и как", каза той.

В последно време Ерик Земур набра голяма популярност с провокативните си и популистки коментари за исляма, емигрантите и мястото на жените в обществото. Наскоро например той заяви, че жените печелят по-малко от мъжете, защото си избират по-ниско платени професии.

Земур има две присъди за употреба на реч на омразата и подбуда към расово насилие.

Президентските избори във Франция ще се проведат през април 2022 г.

Франция иска подобряване на отношенията със САЩ, защото това засяга целия свят

Франция иска подобряване на отношенията със САЩ, защото това засяга целия свят

Но пътят за възстановяване на доверието ще бъде дълъг и труден