Украинската армия е закупила стотици дронове тази година, използвайки пари, събрани от агенции за борба с корупцията, съобщиха украински официални лица, цитирани от Ройтерс.

Агенциите са изпратили повече от 17 милиона долара (650 милиона гривни) през 2023 г. на основната правителствена платформа за групово финансиране в подкрепа на украинската "Армия от дронове", съобщи Специализираната антикорупционна прокуратура.

Средствата са използвани за закупуване на дронове за армията и военното разузнаване, както и бойни машини на пехотата за нови десантно-щурмови бригади на МВР, се казва в съобщението.

"Войната не само не спря борбата срещу висшата корупция, но добави мотивация към нашата работа", каза ръководителят на антикорупционната прокуратура Александър Клименко в изявление.

Агенцията каза, че антикорупционните власти като цяло са изпратили повече от 46 милиона долара на военните, включително от споразумения по дела, след нахлуването на Русия на 24 февруари 2022 г.

Европейският съюз акцентира върху борбата с корупцията, докато Украйна се стреми да се присъедини към 27-членния блок. Като част от действията за ограничаване, ръководителят на Върховния съд беше задържан тази седмица по дело за подкуп и отстранен от поста си.

Мъже в униформи поемат три области на Украйна

Мъже в униформи поемат три области на Украйна

Херсон, Запорожие и Днепропетровск се готвят за живот в условия на война