Иранският генерал Касем Солеймани стана жертва на собствената си медийна пропаганда и си помисли, че след като докара Владимир Путин в Сирия, ще може да се намеси в американската вътрешна политика, коментира пред БТВ арабистът проф. Владимир Чуков.

По думите му, Солеймани е конструкторът на войната в Сирия, а след вчерашната пресконференция на Доналд Тръмп става ясно, че няма да има повече военни удари в Близкия изток, но санкциите към Техеран ще продължат и ще бъдат затегнати.

Според Чуков, настроенията в Иран са разнопосочни, Аятолах Али Хаменей и неговите близки не искат промяна, докато президентът Хасан Рохани и външният министър Мохамед Зариф са готови да седнат на масата за преговори.

Иран се сдържа, но ние ги удряме с нови санкции, обяви Тръмп
Обновена

Иран се сдържа, но ние ги удряме с нови санкции, обяви Тръмп

Той потвърди, че няма пострадали американци при ракетната атака

"Очевидно в Иран се чудят какво да правят. Трябва да се отбележи, че Солеймани и Зариф бяха персонални опоненти. Те изпитваха лична нетърпимост един към друг", обясни Чуков и допълни, че Иран е направил крачка назад с оглед на вътрешното настроение и опозиция в лицето на външния министър.

 "Миналата година Мохамед Зариф си подаде оставката, защото Солеймани буквално взе Башар Асад и го заведе на посещение в Техеран и всички разбраха за това от медиите. Именно иранският генерал създаде всички "проксита" извън неговата страна", коментира Чуков.

Според него, "разкрачената" ситуация в Близкия изток продължава заради позицията на Европа, която стои зад ядреното споразумение и дори е създала механизъм да компенсира иранците.

При евентуален военен конфликт между САЩ и Иран е ясно какъв ще е изходът, допълва Чуков.

Тръмп и Хаменей: Бий ме, обичам те!

Тръмп и Хаменей: Бий ме, обичам те!

Ако американо-иранските отношения могат да се опишат през аналогия за свалка между бледен юноша и опърничева девойка, то вдигането на мизата с убийството на Касем Сюлеймани ще има ефект, обратен на този, на който САЩ са се надявали. И на първо място, самият Сюлеймани ще стане неминуемо по-популярен, отколкото той бе, бидейки жив

Напрежението в Близкия Изток след убийството на Солеймани и развитието на конфликта между САЩ и Иран коментираха пред БНТ бившият зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев и международният анализатор Мартин Табаков.

Конфликтът САЩ - Иран се е върнал от гореща към студена точка на напрежение. Ликвидирането на Солеймани е много сериозен акт от САЩ, а отговорът на Иран е нереципрочен.

В момента деескалацията е в ход, така че България не е в пряка опасност. И двете страни не желаеха пълномащабни военни действия. Иранският отговор беше изцяло за вътрешна употреба, обясни Керемедчиев.

Според него, има напрежение от икономическите санкции на САЩ и това ще продължи да отслабва режима.

За Путин и Ердоган убийството на Солеймани е незаконно и ще помагат на региона
Обновена

За Путин и Ердоган убийството на Солеймани е незаконно и ще помагат на региона

"Поемаме инициативата и като посредници призоваваме всички в Либия да прекратят военните действия от 12 януари"

Табаков счита, че тези удари са покана за деескалация от страна на Иран, те са замислени така, че да няма човешки жертви, знак, който много правилно разбран от президента Тръмп. 

Нови икономически санкции на САЩ означава деескалация, тъй като няма да бъдат използвани силите по сигурността.

Нито една от двете държави, няма да спечели от усложняване на ситуацията. Непреценаната като време акция на Вашингтон за генерал Солеймани даде резултати, които не отговарят на самия им интерес, коментира Табаков.

По думите му, засега Иран получи чисто пропагандно своя отговор на това, което направиха САЩ.

САЩ срещу Иран - ние за кого сме?

САЩ срещу Иран - ние за кого сме?

В крайна сметка не можем да диктуваме събитията (в многополюсния свят всъщност никой не може), но можем да анализираме възможните ползи и вреди. И да вземем правилното за нас решение, ако и когато това се наложи