Турция призова всички страни да се въздържат да подпалват и без това нестабилния Близък изток, особено Ирак, в нов огнен пръстен и подчертава, че ще работи с Русия за намаляване на регионалното напрежение след удара на Иран срещу американските бази в Ирак, съобщава "Хюриет".

"Никой няма право да хвърля целия регион, особено Ирак, в огнен пръстен в името на собствените си интереси", заяви президентът Реджеп Ердоган на церемония по откриването на газопровода "Турски поток".

Изявлението на Ердоган е след като Иран атакува две американски военни бази в Ирак с балистични ракети в отговор на убийството на генерал Касем Солеймани на 3 януари. Съществуват опасения, че САЩ биха ударили Иран като отмъщение, ход, който може да започне война между двете страни в Близкия Изток.

Напрежението между съюзника на Турция - САЩ - и съседа Иран достигна нежелано ниво, подчертава Ердоган. "Ще използваме всички налични средства, за да предотвратим хвърлянето на нашия регион в сълзи и кръвопролития".

"Нашата цел е да деескалираме и да позволим на здравия разум отново да надделее. В този критичен момент, в който свирят бойните барабани, искаме да деескалираме напрежението, като използваме всички дипломатически канали", добави той.

Ердоган каза, че се е съгласил с Путин да останат в тесен контакт, за да могат Турция и Русия да работят заедно за намаляване на напрежението в региона. Той допълва, че турската дипломация ще продължи да бъде активна и през предстоящия период, за да избегне по-нататъшно дестабилизиране на региона.

Путин, Ердоган определят действията на САЩ в Персийския залив и убийството на Солеймани за незаконни, съобщава "Спутник". По-рано Иран заклейми атаката като "ужасно престъпление" и акт на "тероризъм", обещавайки да отмъсти. Иранският парламент (Меджлис) призна военното министерство на САЩ - Пентагона за терористична организация.

"Ние, Турция, не искаме Ирак, Сирия, Ливан или региона на Персийския залив, където се извършва над 30% от търговията с горива, да станат полета за битки за вляние", обяснява той, като обръща внимание на крехката ситуация в Ирак. Турският президент подчертава важността на запазването на стабилността на Ирак и обещава, че Турция ще продължи да стои до иракския народ в този труден момент.

"Сигурността на нашите иракски братя и сестри туркмени също е толкова важна за нас, колкото сигурността на нашите собствени граждани. Целият иракски народ, било то араби, кюрди, туркмени, шиити или сунити, са наши братя и сестри. Ние, Турция, по различни поводи подчертавахме чувствителността си по този въпрос" и припомня, че регионът страда от сътресения и конфликти през последните 30 години.

Путин от своя страна се въздържа да говори за напрежението между Иран и САЩ директно, но каза: "Живеем в труден свят. За съжаление има някои действия, които имат за цел да ескалират напрежението в нашия регион. Но Турция и Русия представляват много различен пример."

Рохани: Окончателният отговор на Иран - изритване на САЩ от региона

Рохани: Окончателният отговор на Иран - изритване на САЩ от региона

Генерал Солеймани героично се би срещу ДАЕШ ("Ислямска държава"), "Ал Нусра", "Ал Кайда" и други

"Ние сме дълбоко загрижени за ескалацията на напрежението между САЩ и Иран, както и за неговите отрицателни последици за Ирак. Ние считаме операцията на САЩ срещу командира на специалните сили Кудс, Корпуса на ислямската революционна гвардия Касем Сюлеймани и хората около него в Багдад на 3 януари 2020 г. като акт, който подкопава сигурността и стабилността в региона", се казва в изявлението на двамата президенти, цитирано от ТАСС.

Коментирайки ударите с балистични ракети на Иран по военни бази в Ирак на 8 януари, лидерите на Русия и Турция подчертават, че "обменът на удари и използването на сила от двете страни не допринасят за търсенето на решения на сложните проблеми на Близкия изток и водят до нов кръг на нестабилност, без да се постигнат никакви интереси".

"Винаги сме се противопоставяли на чуждестранна намеса и междуобщни конфликти. В това отношение ние обещаваме да се ангажираме с деескалация на напрежението в региона и призоваваме всички страни да действат сдържано, проявявайки здрав разум и давайки предимство на дипломатическите средства", заяви Путин.

Двамата отбелязват и че влошаващата се ситуация в Либия подкопава сигурността в средиземноморския регион и в Африка. "Влошаващата се ситуация в Либия подкопава сигурността и стабилността в пространството около Либия, в целия средиземноморски регион, както и на Африканския континент, което води до нелегална миграция, по-нататъшното разпространение на оръжия, тероризъм и други престъпни дейности, включително контрабанда", се казва в документа.

Путин и Ердоган смятат, че мирът в Либия е постижим само чрез мирен процес на преговори.

"Устойчивият мир и стабилност в тази страна може да бъде постигнат само чрез политически процес, ръководен и осъществен от либийците и въз основа на искрен и приобщаващ диалог между тях".

Двамата считат, че опитите за разрешаване на конфликта в Либия с военни средства само задълбочават противоречията между либийците.

В Женева предлагат Русия да посредничи в кризата САЩ-Иран

В Женева предлагат Русия да посредничи в кризата САЩ-Иран

Китай, Франция и Британия могат да предприемат стъпки за разрешаване на кризата

Двамата президенти, Ердоган и Путин, проведоха двустранни преговори точно преди и след церемонията по газопровода, където обсъдиха последните развития в Близкия изток, Сирия и Либия. На срещата присъстваха министрите на външните работи и отбраната на двете страни, както и други висши служители.

Освен продължаващото напрежение между САЩ и Иран, турската и руската делегации направиха преглед на най-новите развития в сирийската провинция Идлиб. Те обмениха мнения и за Либия, където Турция и Русия подкрепят два съпернически лагера.

Въпреки че Турция и Русия имат различни гледни точки по някои въпроси, Ердоган подчерта, че "те не позволяват тези разногласия да отменят съвместните двустранни интереси".

Ердоган и Путин разговарят и се срещат често, като си сътрудничат в търговията, енергетиката и отбранителната индустрия. Тясното им партньорство е драматичен обрат от 2015 г., когато дипломатическите отношения паднаха на дъното със сваления от Турция руски изтребител на границата със Сирия.

Тяхното засилено сътрудничество тревожи съюзниците на Турция в НАТО, особено с доставката на Москва на руските системи С-400.

Путин и Ердоган обявиха готовността си да действат като посредници за споразумение в Либия. "В настоящите критични условия и в светлината на целите, определени от съответните резолюции на Съвета за сигурност на ООН, решихме да поемем инициативата и като посредници призоваваме всички страни в Либия да прекратят военните действия от 00:00 часа на 12 януари 2020 г., да обявим устойчиво примирие, подкрепено с необходимите мерки, които трябва да се предприемат, за да се стабилизира положението и да се нормализира ежедневието на Триполи и други градове, както и незабавно да се седне на масата за преговори, за да се сложи край на страданията и се стигне до мир и просперитет в тази страна", се казва в съвместно изявление.

Путин и Ердоган "са уверени, че либийците могат самостоятелно да вземат решения относно бъдещето на родината си като част от национален диалог, като вземат предвид интересите на всички граждани на страната, без изключение".

"Ние подкрепяме продължаващия процес в Берлин, насочен към създаване на благоприятна атмосфера за възобновяване на политическия процес със съдействието на ООН и припомняме, че той може да даде осезаеми резултати с участието и приноса на либийците и съседните страни", допълват президентите на Русия и Турция.

Путин откри "Турски поток": Важно събитие за целия европейски континент

Путин откри "Турски поток": Важно събитие за целия европейски континент

Ердоган вижда приятел в Путин и му подари книга - "Стратегическа стъпка към Източносредиземноморското уравнение"