Разпространението на африканската чума по свинете в България, застрашаваща свиневъдството в страната, е тревожно, съобщи говорител на Европейската комисия, цитиран от Ройтерс.

Британската агенция посочва, че България, като една от най-бедните държави на Европейския съюз, е регистрирала над 30 огнища на болестта в промишлени стопанства или в задни дворове, а близо 130 000 прасета вече са избити.

От Ройтерс съобщават и че според експерти България може да загуби целия си свиневъден сектор, който възлиза на 600 000 прасета.

13,9 млн. евро ни дава ЕС за борбата с чумата по свинете

13,9 млн. евро ни дава ЕС за борбата с чумата по свинете

От МЗХ призоваха проблемът да не се политизира

Ситуацията е много тревожна, заяви говорителката на Европейската комисия Ана-Кайса Итконен на пресконференция и призова за спешни действия срещу "катастрофалната болест".

Представителите на индустрията в България се опасяват, че африканската чума може да причини щети до два милиарда лева.

Припомняме, на среща със земеделския министър Десислава Танева европейският комисар по въпросите за здравеопазването и безопасността на храните Витянис Андрюкайтис от името на ЕС предложи подкрепа за справяне с кризата. Предвижда се България да получи 2,9 млн. евро финансова помощ от ЕС за борба с болестта.

Може да поискаме още пари от ЕС заради чумата по свинете

Може да поискаме още пари от ЕС заради чумата по свинете

Това заяви зам.-министърът на земеделието Янко Иванов