Това бяха петите избори в България за две години. Личната антипатия между лидерите на двата основни блока им попречи да си сътрудничат за формиране на стабилно коалиционно правителство.

За пореден път неуспехът да създаде работещо правителство може да подкопае надеждите на България да се присъедини към еврозоната в близко бъдеще и да може ефективно да използва помощта за възстановяване от COVID на Европейския съюз. Така коментира проведените в неделя в страната парламентарни избори "Ройтерс".

Страната с население от 6,5 милиона е най-бедната в ЕС и търси изход от години на политическа безизходица, след като поредица от неубедителни гласове не даде достатъчно подкрепа на политическа сила, за да събере управляващо мнозинство. Ако задънената улица продължи, по-късно тази година може да има още едно предсрочно гласуване, пише "Блумбърг".

Екзитпол: Фотофиниш на 2 април

Екзитпол: Фотофиниш на 2 април

Няма яснота нито за първото, нито за третото място

Страната проведе рекордна поредица от избори с политически партии, борещи се за формиране на стабилни коалиции, което доведе до дълбоко фрагментиран парламент и поредица от временни правителства, пише АФП. Агенцията отбелязва, че в страната е все още традиционно силно руското влияние, като войната в Украйна също се усеща. 

Почти всички водещи политически асоциации по време на предизборната кампания подкрепиха разширяването на сътрудничеството на България с ЕС и НАТО, за доставките на оръжие за Украйна и продължаване на антируските санкции. По традиция те се обявиха за борба с корупцията, обявиха се срещу инфлацията и за увеличаване на доходите на населението. Партия "Възраждане" категорично се обяви за неутралитет на страната и отмяна на антируските санкции. Българските социалисти се обявиха и срещу ограничителните мерки, наложени на Русия и доставките на оръжия за Украйна, писа ТАСС.