Подкрепата за японския премиер Йошихиде Суга спадна до най-ниското си ниво, откакто той встъпи в длъжност преди около осем месеца. Това показват резултатите от анкета, проведена след обявеното удължаване на извънредното положение, за да се опита да контролира нарастващите коронавирусни инфекции.

Проучването, публикувано в понеделник от телевизионния оператор JNN, установи, че 40% от анкетираните заявяват, че подкрепят премиера. Това е с 4,4 процентни пункта по-малко от месец по-рано. На въпрос дали одобряват начина, по който правителството му се справя с пандемията на коронавируса, 63% отговарят отрицателно -  увеличение с 13 процентни пункта.

Близо 60% от анкетираните в анкета на вестник "Йомиури" през уикенда заявиха, че Олимпийските игри трябва да бъдат отменени. Суга е изправен пред избори за ръководство на партията през септември и трябва да проведе общи избори до края на октомври. Докато никоя от опозиционните партии няма достатъчно подкрепа, за да свали управляващата му Либерално-демократическа партия, ниската подкрепа за него може да накара партията да го замени.

Япония удължава извънредните мерки до края на май

Япония удължава извънредните мерки до края на май

Трябваше да действат до 11 май

Междувременно правителството трябва да започне сериозно тази седмица и с ваксинацията срещу коронавирус - месеци след много други държави. Третата по големина икономика в света, Япония, ваксинира населението си със същата скорост като Мианмар, страна на ръба на гражданска война. Само 2,4% от около 126 милиона души в Япония са получили поне една доза ваксина досега, според данни, събрани от Bloomberg.

Три четвърти от анкетираните в анкетата на JNN заявиха, че не смятат, че правителството ще изпълни целта си за имунизиране на възрастните хора до края на юли. Суга в петък удължи извънредното положение до 31 май за Токио и префектурите Осака, Хиого и Киото. Освен това той добави индустриалния регион Айчи и южната префектура Фукуока, опитвайки се да предотврати заразяването с Олимпийските игри по-малко от три месеца. Мерките обхващат около 40% от икономиката и повечето големи градски зони - увеличавайки риска от предизвикване на двойна рецесия.

Япония одобрява ваксината на Moderna след 21 май

Япония одобрява ваксината на Moderna след 21 май

Тя ще бъде втората ваксина, която ще бъде одобрена в Япония