Японското правителство ще одобри използването на ваксината срещу Covid-19 на Moderna след 21 май, съобщи "Блумбърг". Тя ще бъде втората ваксина, която ще бъде одобрена в Япония и ще бъде използвана в големите национални центрове за ваксинация, които ще бъдат отворени в Токио и Осака от 24 май.

В момента само ваксината на Pfizer е разрешена за употреба в Япония. Япония има договор с Moderna за достатъчно дози, за да имунизира 25 милиона души и ще получи достатъчно доставки за 20 милиона до юни и още 5 милиона през следващите три месеца, пише вестникът.

Европейският съюз заяви в понеделник, че е разрешил около 52,3 милиона дози, направени в европейски фабрики от компании, включително на Pfizer и Moderna, за износ в Япония, което е най-големият брой сред всички 43 държави, до които са изпратени ваксини.

Япония купува още ваксини от Pfizer, изостава с имунизацията

Япония купува още ваксини от Pfizer, изостава с имунизацията

Засега е покрила само около 1% от страната поради недостиг на ваксини

Япония обяви ново извънредно положение заради коронавируса (COVID-19) в Токио и три други префектури, след като страната се бори с нарастващ брой заразени само три месеца преди церемонията по откриването на Олимпийските игри.

Мярката ще продължи от 25 април до 11 май.

Мерките ще бъдат по-строги в сравнение с последното извънредно положение в Япония, наложено в някои части на страната от януари, но все още далеч от суровите затваряния, наблюдавани в някои части на света.

Властите искат баровете и ресторантите да спрат да продават алкохол или да затворят и да затворят големи търговски обекти като молове.

Япония може да отмени Олимпиадата

Япония може да отмени Олимпиадата

Има предупреждения за четвърта вълна по-малко от 100 дни преди планираното начало

СЗО одобри ваксината на Moderna за спешна употреба.