Саудитска Арабия и три други арабски държави са удължили крайния срок с 48 часа Катар да приеме списък с искания или ще бъде наказан с още санкции, съобщават световните информационни агенции.

Първоначалният краен срок Катар да се съгласи на 13-те искания на Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Бахрейн и Египет, включително закриването на международния англоезичен телевизионен канал "Ал Джазира", изтече в неделя.

Изискват от Катар да скъса с Иран, да затвори турската база и да закрие "Ал Джазира"

Изискват от Катар да скъса с Иран, да затвори турската база и да закрие "Ал Джазира"

Саудитска Арабия, Египет, ОАЕ и Бахрейн

Емирството от Персийския залив, което отрича да спонсорира тероризма, се очаква да отговори официално по-късно.

Катар определи исканията като "обида за международното право".

Катарският външен министър шейх Мохамед бин Абдул Рахман ал Тани пристигна в Кувейт днес, за да представи в писмо официалния отговор на страната на исканията, информира "Ал Джазира". Писмото е от емира на Катар до емира на Кувейт, който е основният посредник в кризата, разтресла Персийския залив.

В изявление, публикувано малко преди това, адвокати на Катар осъдиха тактиката на Саудитска Арабия и компания и призоваха за международно осъждане.

Катар отхвърли исканията на арабските държави

Катар отхвърли исканията на арабските държави

Четирите държави изпратиха в Доха списък с 13 искания

Те заявиха, че исканията напомняли "за екстремното и наказателно поведение на "хулиганските" държави, което исторически доведе до война".

"Светът трябва да се обедини незабавно, за да бъде прекратено нарочването на Катар за несправедливо колективно наказание и унижение и да се запазят мира, сигурността и просперитета в региона", изтъкват адвокатите.

В събота катарският външен министър шейх Мохамед бин Абдул Рахман ал Тани заяви, че страната е отхвърлила исканията, но била готова да участва в диалог при правилните условия.

На Катар бяха наложени безпрецедентни дипломатически и икономически санкции преди седмици от Саудитска Арабия и нейните съюзници - Египет, ОАЕ и Бахрейн.

На 23 юни четирите страни, чиито външни министри ще се срещнат в сряда, за да обсъдят ситуацията, определиха срок от 10 дни на Катар да се съгласи на техните изисквания, които включват затварянето на турска военна база и ограничаване на дипломатическите отношения с Иран.

Наложените ограничения доведоха до сътресения в Катар, богата на газ и петрол страна, зависима от вноса, за да посрещне основните нужди на населението си от 2,7 млн. души. В резултат на това Иран и Турция все повече го снабдяват с храна и други стоки.