36 проправителствени бойци са били убити в квартал на сирийската столица Дамаск, след като терористи от ДАЕШ ("Ислямска държава") са поели контрола върху него при изненадваща нощна атака, съобщава "Франс прес", позовавайки се на Сирийския център за наблюдение на човешките права.

Засега от сирийското правителство не са коментирали въпроса, като от Сирийския център за наблюдение на човешките права не са успели да предоставят данни за жертвите, дадени от терористите.

"ДАЕШ пое пълен контрол над Кадам, а 36 правителствени войници и лоялни на правителството бойци бяха убити", уточниха от центъра, чието седалище е във Великобритания.

Десетки други са били ранени или заловени или все още липсват, допълни ръководителят на центъра Рами Абдел-Рахман.

САЩ мъмрят Турция, че операцията ѝ в Сирия пречи на борбата срещу ДАЕШ

САЩ мъмрят Турция, че операцията ѝ в Сирия пречи на борбата срещу ДАЕШ

Недвусмислен Рекс Тилърсън

ДАЕШ са предприели нападението от позиции, които контролират в съседния квартал Хаджар ал Асуад.

"Силите на режима струпват подкрепления в района около Кадам, за да се опитат да го отвоюват обратно", отбеляза още Рами Абдел-Рахман.

Кадам се намира в южната част на Дамаск и в продължение на няколко години там се бяха базирали множество ислямистки бунтовници и екстремисти, включително ДАЕШ и техните врагове от "Хаят Тахрир ал Шам", които преди бяха сирийския клон на "Ал Кайда".

Сирийското правителство използва както военен натиск, така и договаряне, за да се опита да прочисти района.

Русия: САЩ обучават бивши бойци на ДАЕШ

Русия: САЩ обучават бивши бойци на ДАЕШ

Вашингтон отхвърли обвиненията

През миналата седмица стотици бойци от "Хаят Тахрир ал Шам" се евакуираха от района съгласно споразумение с Дамаск, което осигури на тях и членове на техните семейства безопасен коридор, като повечето от тях се насочват към северозападната провинция Идлиб.

Кадам е по-малък квартал и не е свързан с Източна Гута, район източно от столицата, където се намират стотици хиляди цивилни и бунтовници. Сирийски войски провеждат отделна офанзива там.