Началникът на руския Генерален щаб обвини САЩ, че обучават бивши бойци на ДАЕШ ("Ислямска държава") в Сирия, съобщава "Ройтерс". Америка правила това в опит да дестабилизира страната.

Обвиненията на генерал Валери Герасимов, направени по медиите, се позовават на разположението на американската военна база "Танф", която се намира стратегически на сирийската пътна граница с Ирак.

В Сирия и Ирак са останали по-малко от 1000 бойци на ИДИЛ

В Сирия и Ирак са останали по-малко от 1000 бойци на ИДИЛ

Според водената от САЩ коалиция срещу "Ислямска държава"

Русия твърди, че базата на САЩ е незаконна и че тя и районът около нея са се превърнали в "черна дупка", където бойците действат безпрепятствено.

През тази година "Ислямската държава" загуби почти цялата си територия в Сирия и Ирак. Руският външен министър Сергей Лавров заяви по-рано днес, че основната част от битката с терористичната организация в Сирия е свършила.

Лавров: Основната част на битката в Сирия приключи

Лавров: Основната част на битката в Сирия приключи

Сега Русия се бори с "Джабхат ан-Нусра"

Съединените щати твърдят, че съоръжението "Танф" е временна база, използвана за обучение на силите на партньорите им в борбата с "Ислямска държава". САЩ отхвърли обвиненията на Русия.

Герасимов обаче заяви пред руския ежедневник "Комсомолская правда", че руските сателити и дронове са забелязали военни бригади в американската база.

Русия отчасти се оттегли от Сирия, но Герасимов заяви, че Москва е запазила въздушна база и военно съоръжение там. По думите му това означава, че руските военни са в състояние да се справят с дестабилизация, ако и когато се появи такава.

Русия с постоянно военно присъствие в Сирия

Русия с постоянно военно присъствие в Сирия

Военновъздушната база може да бъде използвана от Русия неограничено