Русия ще има постоянно военно присъствие в две военни бази в Сирия. Държавата започна работа по постоянно военно присъствие на военноморските и въздушните бази в Сирия. Това заяви министърът на отбраната във вторник, след като парламентът ратифицира сделка с Дамаск за уплътняване на руското присъствие в страната, предаде "Ройтерс", позовавайки се на агенция РИА.

Сделката, подписана на 18 януари, ще разшири военноморското съоръжение "Тартус", което е единствената военна сила на Русия в Средиземноморието.

Тази стъпка ще ще даде на руските бойни кораби достъп до сирийските води и пристанища, каза Виктор Бондарев, ръководител на горната комисия за сигурност и отбрана.

Информационната агенция РИА отделно цитира Сергей Шойгу. Той изтъкна, че през изминалата седмица президентът Владимир Путин одобри структурата на базите в "Тартус" и "Хмеймим" - морската и въздушната база. "Ние започнахме да формираме постоянно присъствие там", обясни Шойгу.

"Тартус", използвано последно от Съветския съюз, е твърде малко съоръжение, за да посрещне по-големи военни кораби.

Според информацията на РИА споразумението ще позволи на Русия да запази 11 военни кораба в базата. Към момента е ясно, че подписаното споразумение ще продължи 49 години, но има възможност то да трае и по-дълго.

От въздушната база "Хмеймим" Русия изстреля многобройни удари в подкрепа на президента Башар ал-Асад по време на войната с бунтовниците.

Сегашното споразумение гласи, че базата може да бъде използвана от Русия неограничено.