В Ирак и Сирия са останали по-малко от 1 000 войници на ДАЕШ според водената от САЩ коалиция срещу "Ислямска държава", съобщи Ройтерс.

През последните седмици Ирак и Сирия обявиха победа над терористичната групировка. През настоящата година светът видя усилията на армиите на двете страни, подкрепени от редица чуждестранни съюзници и местни сили. С общи усилия войниците на ДАЕШ са победени и местните сили си върнаха окупираните територии.

Русия: САЩ обучават бивши бойци на ДАЕШ

Русия: САЩ обучават бивши бойци на ДАЕШ

Вашингтон отхвърли обвиненията

В съобщение коалицията, ръководена от САЩ, информира, че благодарение на ангажимента на коалицията и демонстрираната компетентност на техните партньори в Ирак и Сирия, броят на бойците на ИДИЛ се оценяват на по-малко от 1 000, повечето от които се намират в пустинните региони на Източна Сирия и Западен Ирак.

В писмото се посочва още, че от 2014 година насам, когато САЩ формират международната коалиция, срещу ИДИЛ се провеждат въздушни удари, а войските на коалицията помагат на терен на войските на Ирак и Сирия.

Лавров: Основната част на битката в Сирия приключи

Лавров: Основната част на битката в Сирия приключи

Сега Русия се бори с "Джабхат ан-Нусра"

Коалицията подчертава, че от тази сметка се изключват областите в Западна Сирия, които са под контрола на правителството на президента Башар Асад и неговите съюзници.

Повечето от бойците са били убити или заловени през последните три години. На въпроса дали някои от бойците на ИДИЛ може да са избягали в други страни, от коалицията посочват, че се работи за предотвратяването на това, но и че не се "ангажират с публични спекулации".

Халифатът на ИДИЛ се разпада, рисковете остават

Халифатът на ИДИЛ се разпада, рисковете остават

Интерпол разполага с имената на 173 потенциални атентатори...

"Можем да ви кажем, че коалицията работи със своите партньори, за да ликвидира или залови всички останали терористи на ИДИЛ, да унищожи тяхната мрежа, да предотврати възраждането на ИДИЛ, както и да попречи бойците да избягат в други страни", уверяват от коалицията.