Съветският районен съд на Махачкала остави трима души в ареста за два месеца за подготовка на терористична атака. Това съобщава в четвъртък  ТАСС, като цитира изявление на Върховния съд на руската република Дагестан.

"Съветският районен съд на Махачкала разгледа молбите на следствените органи за задържане под стража за Магомед Магомедов, Халид Магомедов и Заур Магомедов, обвинени в извършване на престъпления по част 1 на член 30, параграф "а" на част 2 на член 205, част 4 на член 222, част 4 на член 222.1 от Наказателния кодекс на Руската федерация. След като се запозна с материалите, съдът наложи задържане за срок от два месеца, до 2 септември", се казва в доклада.

В Дагестан забраниха временно носенето на никаб

В Дагестан забраниха временно носенето на никаб

Това се обяснява със съображения за сигурност

Припомняме, че ден по-рано, в Дагестан забраниха временно носенето на никаб. Според властите, това се прави от съображения за сигурност, тъй като такава облекло "дава възможност на мъжете да се скриват зад тези платове, а на жените да пренасят забранени предмети зад тези обширни наметала".

Атаките в Дагестан се случиха три месеца, след като въоръжени лица нападнаха концертна зала близо до Москва, обстреляха я с автоматично оръжие и я запалиха, убивайки 145 души, за което отговорност пое групировката "Ислямска държава". Русия, без да предостави доказателства, обвини Украйна за този атентат. Украйна отхвърли обвинението като абсурдно.

Лидерът на Дагестан обвини международния тероризъм за смъртоносните атаки

Лидерът на Дагестан обвини международния тероризъм за смъртоносните атаки

Подготвя се религиозна забрана на носенето на никаб св републиката

Лидерът на предимно мюсюлманската република Дагестан, Сергей Меликов, заяви на 1 юли, че заплахата за сигурността идва от "международни терористични организации". Изявлението му дойде след смъртоносните атаки в столицата Махачкала и каспийския град Дербент на 23 юни, при които загинаха 22 души. Целите на нападенията включваха църкви, синагоги и полицейски служби. 

След атаката бяха затегнати мерките за сигурност и в Чечня. Но лидерът Рамзан Кадиров призова да не се свързва екстремизмът с всички мюсюлмани. 

Също така се засилиха предупрежденията, че Москва създава напрежение сред малцинствата.