Лидерът на предимно мюсюлманската република Дагестан, Сергей Меликов, заяви в понеделник, че заплахата за сигурността идва от "международни терористични организации". Изявлението му идва след смъртоносните атаки в столицата Махачкала и каспийския град Дербент на 23 юни, при които загинаха 22 души. Целите на нападенията включваха църкви, синагоги и полицейски служби, припомня Ройтерс.

Западни експерти по сигурността коментираха, че атаките са допълнително доказателство, че Русия, заета с войната си в Украйна, се изправя пред нарастващ проблем с ислямисткия тероризъм у дома. Въпреки това, Меликов настоява, че заплахата е външна.

"Основният фактор, който влияе на ситуацията със сигурността в републиката, остава увеличената активност на международни терористични организации," цитира думите му държавната агенция РИА. "И колкото и да се опитват да ни убедят, че събитията в Дагестан са вътрешни, аз лично никога няма да повярвам в това."

Той добави, че има преки и непреки доказателства за ролята на "нашите директни врагове" в атаките, но не уточни кои са те или какви са доказателствата.

"И в този смисъл, не е необходимо западни или други инструктори да се намират на територията на Дагестан, защото днес тези специални служби и лидери на терористични организации използват интернет, социалните мрежи и могат да влияят както на обучението, така и на идеологическото състояние на хора, способни на такива престъпления," допълни той.

Атаките в Дагестан се случиха три месеца след като въоръжени лица нападнаха концертна зала близо до Москва, обстреляха я с автоматично оръжие и я запалиха, убивайки 145 души, за което отговорност пое групировката "Ислямска държава". Русия, без да предостави доказателства, обвини Украйна за този атентат. Украйна отхвърли обвинението като абсурдно.

РИА цитира старшия мюсюлмански духовник на Дагестан, Ахмед Абдулаев, който по време на среща с Меликов заяви, че скоро ще бъде издадена религиозна наредба (фатва), забраняваща носенето на никаб. Според съобщенията след атаките на 23 юни, един от въоръжените мъже планирал да избяга, носейки никаб.

Абдулаев каза, че никабът ще бъде забранен, докато мирът и спокойствието не бъдат възстановени в региона, и мъжете, които не желаят лицата на съпругите им да бъдат виждани публично, трябва да ги държат вкъщи.

ISW: Разнобой в Русия за борбата с екстремизма след Дагестан

ISW: Разнобой в Русия за борбата с екстремизма след Дагестан

Кадиров обвини Бастрикин, че подклажда етническо и религиозно напрежение