Мюфтийството на руската република Дагестан обяви временна забрана на носенето на никаби до отстраняване на установените заплахи и издаването на ново богословско заключение, съобщи заместник -мюфтията на републиката Абдула Салимов, цитиран от ТАСС.

"Мюфтийството на Дагестан, позовавайки се на обръщение от министерството по националната политика и религиозните дела на републиката, в което се съобщава за съществуваща заплаха за безопасността на населението, и въз основа на компетентното заключение на отдела за фетви, обявява временна забрана на носенето на никаби до отстраняване на установените заплахи и ново богословско заключение," заяви Салимов във видеообръщение, публикувано в Telegram канала на мюфтията на Дагестан.

Преди това, главата на Дагестан Сергей Меликов се противопостави публично срещу носенето на никаб, отбелязвайки, че това облекло не е характерно за народите на Кавказ. Той обясни своята позиция, включително от съображения за сигурност, тъй като такава облекло "дава възможност на мъжете да се скриват зад тези платове, а на жените да пренасят забранени предмети зад тези обширни наметала".

Атаките в Дагестан се случиха три месеца след като въоръжени лица нападнаха концертна зала близо до Москва, обстреляха я с автоматично оръжие и я запалиха, убивайки 145 души, за което отговорност пое групировката "Ислямска държава". Русия, без да предостави доказателства, обвини Украйна за този атентат. Украйна отхвърли обвинението като абсурдно.

РИА още на 1 юли цитира мюфтията на Дагестан, Ахмед Абдулаев, който по време на среща с Меликов заяви, че скоро ще бъде издадена религиозна наредба (фатва), забраняваща носенето на никаб. Според съобщенията след атаките на 23 юни, един от въоръжените мъже планирал да избяга, носейки никаб.

Абдулаев каза, че никабът ще бъде забранен, докато мирът и спокойствието не бъдат възстановени в региона, и мъжете, които не желаят лицата на съпругите им да бъдат виждани публично, трябва да ги държат вкъщи.

Лидерът на Дагестан обвини международния тероризъм за смъртоносните атаки

Лидерът на Дагестан обвини международния тероризъм за смъртоносните атаки

Подготвя се религиозна забрана на носенето на никаб св републиката