Съветският съд в Махачкала арестува петима роднини на един от участниците в терористичната атака в Дагестан, ликвидирани миналата неделя. Това съобщава "Интерфакс", като цитира източници сред правоприлагащите органи.

"Съдът арестува петима роднини на един от убитите терористи. По предварителни данни те са арестувани по административно нарушение", каза събеседникът на агенцията.

Според него, по предварителни данни, това са братята на уволнения ден по-рано Осман Омаров, син на ръководителя на Сергокалинския район Магомед Омаров.

Съветският съд арестува Омар Омаров за 13 дни, както и Алимпаша Омаров, Исамагомед Омаров, Муртазали Омаров за по 10 дни.

Кировският съд на Махачкала е арестувал друг роднина на ликвидирания участник в терористичната атака.

Броят на жертвите при атаките в Дагестан продължава да расте

Броят на жертвите при атаките в Дагестан продължава да расте

Убитите са вече 19

"Съдът избра наказание арест за срок от два дни за мъж, който е роднина на един от убитите бойци", каза събеседникът на агенцията.

Така в сряда бяха арестувани общо шестима души.

"Интерфакс" обаче все още няма официално потвърждение на тази информация.

Припомняме, че на 23 юни въоръжени бойци нападнаха синагога и църква в Дербент, както и църква и пост на КАТ, разположени до синагогата в Махачкала. В резултат на това загинаха 21 души, включително 15 полицаи и член на руската национална гвардия, а над 20 души бяха ранени. Петима бойци бяха ликвидирани и самоличността им е установена. Според ръководителя на републиката Сергей Меликов атаките в Дагестан са извършени от хора от Сергокалинския район.

Образувани са наказателни дела по буква "б" на част 3 на чл. 205 от Наказателния кодекс на Руската федерация (терористичен акт), част 4 на чл. 222 от Наказателния кодекс на Руската федерация (незаконно придобиване, съхранение, транспортиране на огнестрелни оръжия), ал. "а", "б" част 4 от член 226 от Наказателния кодекс на Руската федерация (кражба на огнестрелно оръжие).

Кърваво нападение срещу църква и синагога в Дагестан
Обновена

Кърваво нападение срещу църква и синагога в Дагестан

Нападателите са убити, а синагогата дори е била запалена

От 24 до 26 юни в републиката бе обявен траур.

Подкрепяният от Кремъл ръководител на Дагестан нареди във вторник да бъдат извършени проверки на миналото на политическия елит на страната, за да се увери, че никой няма връзки с радикалния ислям. 

Ръководителят на Чечня Рамзан Кадиров нареди да се засили противодействието на радикалната идеология в републиката след терористичните атаки в Дагестан.