Важността на личното щастие, с помощта на общочовешките ценности и настоящето и бъдещето на Тибет бяха сред основните теми, които  Далай Лама представи на тържественото заседание на Европейския парламент.

Описвайки себе си като "просто един от 6 милиона човека", тибетският духовен лидер подчерта, че неговият най-голям ангажимент е поощрението на човешките ценности и религиозната хармония.

Той сподели вярата си, че вътрешните ценности "не идват задължително от религиозно образование", а са по-скоро "биологична" необходимост, тъй като "ние сме социални животни".

Според него "светската етика" и акцентът върху "вътрешния мир" са в основата на щастлив живот, и в този смисъл той защитава "светските методи".
Включително "разумът, опитът, религиозните и научните открития". Той подчерта, че будизмът е "не-теистична" религия.

Далай Лама наблегна на необходимостта от воденото на "щастлив живот", който се постигна чрез състояние на духовен мир.
Според него днес се набляга на материалните ценности, с "твърде много стрес, подозрение, амбиции и алчност".

За бъдещето на Тибет:
Не независимост, а автономия в рамките на Китай.

Според духовния водач постигането на тази цел не трябва да се свързва с насилие.
Той изрично подчерта, че китайската конституция специално разглежда правата на малцинствата.

Според будисткия духовен лидер неговият подход е най-добрият и за самия Китай, тъй като всеобщата хармония и единство могат да се постигнат само чрез доверие и взаимно уважение.

И въпреки деликатната роля на ЕС, който трябва да е в близки отношения с Китай и в същото време да подкрепя Тибет, Далай Лама се обърна към евродепутатите с пожеланието "ако си истински приятел, ще се опиташ да поправиш грешките на приятелите си".