В събота Далай Лама увери, че се възстановява добре след операция на коляното в Ню Йорк, предаде АФП.

Агенцията се позова на публикувано в социалните мрежи видео по случай 89-ия му рожден ден.

Тибетският духовен водач, известен в цял свят с неуморната си кампания за по-голяма автономия на родния си Тибет, пристигна в Съединените щати за лечение в края на юни.

"Вече съм почти на 90 години и не се чувствам в лошо здравословно състояние, с изключение на лек дискомфорт в краката", каза той във видеоклипа, публикуван на неговия уебсайт.

"Но това е неизбежно, това е възрастта. Така че аз съм добре, можете да бъдете спокойни", допълни духовният лидер, който е намалил пътуванията си в чужбина.

От средата на ХХ в. Далай Лама е политически и духовен водач на тибетците. Той е демонизиран в Китай, но близък до САЩ. През 2011 г. обаче той се оттегли като политически лидер на своя народ.

Група американски официални лица, сред които бившият председател на Камарата на представителите от Демократическата партия Нанси Пелоси, го посетиха в дома му в Дхарамсала, Северна Индия, в края на юни.

Среща на американски конгресмени с Далай Лама разгневи властите в Пекин

Среща на американски конгресмени с Далай Лама разгневи властите в Пекин

Според Китай 14-ият Далай Лама не е чисто религиозна фигура, а политически изгнаник, ангажиран в антикитайски сепаратистки дейности

Официален Пекин обаче разкритикува посещението на американските политици чрез посолството си в Ню Делхи, описвайки Далай Лама като "политически изгнаник, който се занимава с антикитайски сепаратистки дейности под прикритието на религията".

Китай приканва Далай Лама да коригира политическите си възгледи

Китай приканва Далай Лама да коригира политическите си възгледи

Това е условие за възобновяване на диалога с Пекин

Китай анексира Тибет през 50-те години на миналия ХХ в.