Тибетският духовен водач Далай Лама отправи критики към китайското правителство във връзка с позицията на Пекин относно удостояването с Нобелова награда за мир на дисидента Лю Сяобо.

Според него китайските власти не приемат чуждото мнение, съобщи АФП.

Далай Лама, който също беше удостоен с Нобеловата награда за мир през 1989г., допълни, че изграждането на отворено общество е единственият път да бъдат спасени всички хора в Китай. Промяната в Китай зависи от много фактори. Тази Нобелова награда е един от тези фактори. Китай има нужда от много хора като Лю Сяобо, които да донесат промяната, коментира още духовният лидер в изгнание.

Припомняме, малко след като Сяобо беше отличен с престижната награда за мир, китайските власти го определиха за престъпник.

В декларация на китайското външно министерство се изтъкваше, че присъждането на Нобеловата награда на дисидент е "цинизъм" и противоречи на целите, за които се дава тя.

Лю Сяобо е един от авторите на т.нар. Харта 08 - открито писмо, в което китайските власти  се призовават да спазват правата на човека и да проведат политически реформи.
Документът е подписан от повече от 300 общественици и борци за граждански права в страната.