Последният доклад на Организацията за забрана на химическите оръжия - ОЗХО е измислица, базирана на материали, подготвени от терористите от "Джабхат ал Нусра", се казва в изявление на сирийското външно министерство в четвъртък, цитирано от "Спутник".

"Докладът на ОЗХО за използването на химическо оръжие в село Латамне през 2017 г. съдържа фалшиви и изфабрикувани заключения, насочени към погрешно представяне на фактите и обвиняване на сирийските власти. Докладът разчита на източници, подготвени и изфабрикувани от терористите на Джабхат ал Нусра и т. нар. бели шлемове според инструкциите на техните лидери в САЩ, Турция и други западни страни", заяви министерството, цитирано от държавната телевизия ,

Външното министерство също сравни този доклад с този за предполагаемата употреба на химическо оръжие в Дума, като отбелязва, че настоящата публикация е друг "позор" за организацията.

В последния доклад, публикуван в сряда, ОЗХО обвини сирийските ВВС, че през 2017 г. са хвърлили бомби, съдържащи зарин и хлор, в провинция Хама.

Дамаск многократно е обвинява ОЗХО, че са предубедени в своите разследвания и поставя под въпрос техните заключения. Сирийското правителство подчертава, че те никога не е използвало химическо оръжие срещу цивилни или терористи и че целият химически арсенал на страната е изнесен от Сирия под надзора на самите ОЗХО.

ОЗХО: Сирийските ВВС са виновни за химически атаки

ОЗХО: Сирийските ВВС са виновни за химически атаки

Хюман Райтс Уоч иска наказателно преследване за отговорните