"Нищо не е вечно. Няма вечен президент, няма вечен началник на нашите въоръжени сили, няма вечен говорител, няма нищо вечно в света. Животът продължава,няма нищо лошо в живота от факта,че едното или другото, както си мисли сега президента, ще се сменят. Нищо няма да се случи веднага. Какви ще са последствията тогава? Да гледаме, да анализираме. Ние живеем в нашата държава, ние трябва да носим отговорност за всички процеси, които се случват в нашата държава".

Това заяви секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна Олексий Данилов в коментар на изявлението на президента Володимир Зеленски, че се обмисля смяна на главнокомандващия на Въоръжените сили на Украйна Валерий Залужни, съобщава УНИАН.

Работим с документи, а не с предположения, така че ще се коментира само, ако ги има, настоя Данилов.

Гласят Залужни за посланик във Великобритания?

Гласят Залужни за посланик във Великобритания?

Депутатът от Върховната рада Евгений Шевченко не изключва възможността Залужни да търси и политическа кариера

Припомняме, че спекулациите около поста и бъдещето на Залужни продължават със седмици. 

Военното и политическото сътресение, което се очаква скоро в Украйна, няма да окаже влияние върху отношенията ѝ със западните съюзници. Това увери украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба.

Президентът Володимир Зеленски заяви, че обмисля "рестартиране" чрез смяна на няколко високопоставени служители, като рокадите няма да се ограничават само до военната сфера. Усилено се спекулира, че началникът на армията на Украйна ще бъде уволнен.

"Не мисля, че някакви промени в правителството могат да повлияят на отношенията ни с нашите партньори", отбеляза външният министър на съвместен брифинг в Киев заедно с португалския си колега.

Зеленски посети фронта в Запорожие, без Залужни

Зеленски посети фронта в Запорожие, без Залужни

Отстраняването на Залужни може да навреди на бойния дух на украинските войски

Той подчерта, че е конституционно право на Зеленски да освободи началника на армията, ако сметне това за добре. Никакво сътресение не би било знак за разделение във военните усилия на Украйна, категоричен бе Кулеба.

Залужни и президентът са в противоречие относно провеждането на почти двегодишната руска инвазия в Украйна.

Залужни се е съгласил да напусне като посланик във Великобритания. Това заяви депутатът от Върховната рада Евгений Шевченко.

Според депутата главнокомандващият може да бъде освободен от длъжност в идните дни. По думите му хората, които отиват посланици в чужбина, отиват в политическа пенсия.

В същото време депутатът отбелязва, че ако Залужни не замине за Обединеното кралство, тогава след оставката си той има големи шансове да постигне успех в политиката.