Дания ще дари военно оборудване и финансова подкрепа на Украйна на стойност 1,7 милиарда датски крони (250 милиона долара). Това заяви министърът на отбраната на северната страна Троелс Лунд Поулсен, цитиран от Ройтерс.

По думите му Дания ще намали военното си присъствие в Ирак от началото на 2024 г. и вместо това ще се съсредоточи върху балтийските страни, предлагайки на НАТО батальон за защита на региона. Очаква се батальонът да се състои от между 700 и 1200 войници и да бъде разположен в Латвия за период от 4 до 6 месеца годишно.

През останалата част от годината войските ще останат в Дания, готови да бъдат разположени в балтийските държави в случай на криза, поясни министърът.

Трябва да сме подготвени датското присъствие в Балтика да бъде дългосрочно и има нужда от балансиране между това да имаме войници на място и да сме готови да ги разположим от Дания, посочи Поулсен.

Дания ще изтегли една от своите единици за сигурност и ескорт от около 105 войници в Ирак от февруари следващата година, но ще продължи да предоставя персонал и съвети на мисията на НАТО в Ирак, каза още той.