Датски войски ще бъдат обучени как да се справят с руската дезинформация, преди да бъдат изпратени да се присъединят към военните части на НАТО в Естония през януари. Това обяви министърът на отбраната на Дания Клаус Фредериксен, цитиран от "Ройтерс".

"Това е един съвсем нов свят. Датските войници трябва да бъдат изключително информирани за това. По тази причина съм уредил въоръжените сили, че войниците, които ще бъдат изпратени през януари, да бъдат информирани и обучени как да се пазят", коментира военният министър на Дания.

"Лесно е да си представим, че те ще бъдат изложени на заплахи и фалшиви слухове", посочи той за 200-те датски войници, които ще бъдат разположени в Естония.

През февруари от прокуратурата в Литва започнаха наказателно разследване на фалшива медийна информация за 15-годишно момиче, изнасилено от германски натовски войници, която се разпространи бързо в социалните медии.

НАТО обвини Русия, че стои зад фалшивата информация и заяви, че очаква повече пропаганда от този вид в бъдеще.

Както НАТО, така и Европейският съюз са обезпокоени от способността на Русия да използва телевизията и интернет за умишлено дезинформиране. Русия отрича, че е замесена в каквато и да било кибервойна, насочена към западните правителства или институции.