Дания би искала да бъде домакин на среща на върха през юли, насочена към намиране на мир между Украйна и Русия, но такава среща ще изисква ангажимент от Индия, Китай и Бразилия, каза датският външен министър Ларс Локе Расмусен, цитиран от Ройтерс.

Украинският президент Володимир Зеленски в неделя потърси глобална подкрепа на срещата на Г-7 в Япония за плана на Киев да сложи край на войната на Русия в Украйна и предложи да се проведе световна среща на върха през юли.

"Ако Украйна установи, че е дошъл моментът за такава среща, това би било фантастично. И тогава Дания очевидно би искала да бъде домакин на срещата", каза Локе Расмусен пред репортери в кулоарите на Съвета по външни работи на ЕС в Брюксел.

Предложението от декември на Украйна за провеждане на мирна среща на върха през февруари тази година така и не се осъществи.

"Като начало, трябва да положим известни усилия за създаване на глобален ангажимент за организиране на такава среща", каза Локе Расмусен, добавяйки, че на среща на върха не трябва да присъстват само съюзниците на Украйна.

"Необходимо е да се изгради интерес и участие от страни като Индия, Бразилия и Китай", каза той. "Трудно ми е да видя Русия да участва", добави той.

Закъснение на Зеленски провалило срещата му с бразилския президент на Г-7

Закъснение на Зеленски провалило срещата му с бразилския президент на Г-7

Това обясни самият Лула да Силва

Миналата година Зеленски предложи мирен план от 10 точки, който призовава Русия да изтегли всичките си войски от Украйна и да зачита териториалната цялост на Украйна.

Подробностите за прилагането му трябва да бъдат обсъдени на предложената мирна среща на върха, се казва в изявление на администрацията на Зеленски в неделя.

Локе Расмусен каза, че приветства решението на Вашингтон да подкрепи съвместни съюзнически програми за обучение на украински пилоти на изтребители F-16.

"Има смисъл да започне обучение на украински пилоти възможно най-скоро", каза Локе Расмусен, добавяйки, че е твърде рано да се каже дали Дания ще достави F-16 на Украйна.

F-16 за Украйна: Възможно ли е, полезно ли е?

F-16 за Украйна: Възможно ли е, полезно ли е?

Все още има много условности около евентуалната им доставка