Датското правителство заяви днес, че е извикало посланика на Русия, след като руски шпионски самолет е нарушил въздушното му пространство.

И Дания гони руски дипломати

И Дания гони руски дипломати

15 руски дипломати в съответствие с стъпките, предприети от други страни от Европейския съюз

Самолетът влезе във въздушното пространство на Дания в петък вечерта източно от датския балтийски остров Борнхолм, преди да лети във въздушното пространство на Швеция, съобщи правителството.

"Руският посланик е извикан утре във външното министерство", написа днес в "Туитър" датският външен министър Йепе Кофод, като се позова на "ново руско нарушение на датското въздушно пространство".

Кофод добави, че това е "напълно неприемливо и особено тревожно в настоящата ситуация", визирайки нахлуването на Русия в Украйна и нарастващото напрежение с НАТО, в който Дания е член.

Хенрик Мортенсен, служител по пресата на датското командване на отбраната, съобщи за инцидента пред АФП.

Руски разузнавателен самолет е нарушил въздушното пространство на Швеция

Руски разузнавателен самолет е нарушил въздушното пространство на Швеция

Ескалация на напрежението

"Това беше разузнавателен самолет, който беше в нашето въздушно пространство за много кратък момент. Веднага се намесиха два датски F-16", каза г-н Мортенсен и добави, че подобни инциденти са редки.

Припомняме, че Швеция съобщи за нарушението в момент, когато страната обмисля присъединяването си към НАТО заради военното нахлуване на Русия в Украйна.

"Руски витлов самолет Ан-30 наруши въздушното пространство на Швеция в петък вечерта", се казва в изявление на шведското министерство на отбраната.

Властите са проследили инцидента и са го заснели, като са проследили самолета, докато е летял източно от Борнхолм, датски остров в Балтийско море, преди да се насочи към шведска територия.

"Напълно неприемливо е да се нарушава шведското въздушно пространство", заяви министърът на отбраната Петер Хултквист по обществената телевизия SVT.

"Това действие е непрофесионално и предвид общата ситуация със сигурността е много неуместно. Шведският суверенитет винаги трябва да бъде зачитан.", заключи Петер Хултквист.

Шведският премиер изключва референдум за членство в НАТО

Шведският премиер изключва референдум за членство в НАТО

57% от шведите подкрепят присъединяването към Алианса

През април, Дания заяви, че ще експулсира 15 руски дипломати в съответствие с стъпките, предприети от други страни от Европейския съюз, информира Агенция Ройтерс. Това се случи след съобщенията за открити масови гробове и за убийства на цивилни в украинския град Буча.

Датското външно министерство заяви, че не иска да прекъсва дипломатическите връзки с Москва и че руският посланик и останалата част от посолството не са били част от експулсирането.

Датската служба за сигурност и разузнаване заяви в доклад по-рано тази година, че руското посолство е наело няколко служители на разузнаването, замесени в шпионаж.