Мнозинството в парламента на Дания гласува в полза на забраната на някои видове покривала на лицето и главата на публични места, ефективно забранявайки ислямската бурка и никаба от 1 август, съобщават датските медии.

Либералната, Консервативната и Народната партия гласуваха в полза на законопроекта, както и опозиционните социалдемократи с изключение на един депутат.

Общо законопроектът е бил подкрепен със 75 гласа, а 30 депутати са гласували "против".

Норвегия възнамерява да забрани бурката и никаба

Норвегия възнамерява да забрани бурката и никаба

Франция, Холандия, Белгия и България наложиха ограничения

По време на продължилата няколко седмици парламентарна процедура около приемането на законопроекта, правителството е премахнало разпоредба, позволяваща налагането на затвор за нарушаване на новия закон.

Нарушенията на новия закон срещу бурките ще се наказват с 134 евро глоба за първо нарушение и до 10 пъти повече за нарушаване на закона за четвърти път или повече.

Датската народна партия по-рано тази седмица представи изменение на предложението, което би довело до налагането на затвор, но това не получи необходимата подкрепа от датските депутати.

Една санкция за носене на бурка наложена досега

Една санкция за носене на бурка наложена досега

Законът е в сила от 48 дни, посочи министър Румяна Бъчварова

Правосъдният министър Сьорен Поулсен преди заяви, че датската полиция няма да премахва насилствено покривала от жените.

"Не искам полицаи да свалят части от облеклото на хората - бурки или други. Това няма да се случи", изтъкна Поулсен, като допълни: "Ако живеят наблизо, те ще бъдат помолени да се приберат вкъщи."

Друга възможност е жените е да бъдат придружавани до полицейски участък, където ще бъдат прибирани от член на семейството, добави той.

Бавария подготви проектозакон за забрана на бурката

Бавария подготви проектозакон за забрана на бурката

Покриването на лицето ще бъде забранено на места

През 2011 г. Франция беше първата европейска страна, която забрани ислямските покривала на обществени места.

"Парламентът ясно определи, че бурката и никаба не принадлежат на Дания. Те са несъвместими с датската култура и основите, върху които е изградена Дания", изтъкна говорителят на Датската народна партия.

Запитан дали е датско да се откаже на хората правото да избират какво да носят, говорителят заяви, че "винаги е датско да се защитава Дания".

"Разбира се, ние имаме индивидуални свободи, които трябва да защитаваме. Но някои хора ги използват, за да популяризират една идеология, която, ако успеят, ще означава, че много повече хора ще загубят свободите си", коментира още говорителят.