Губернаторът на разкъсвания от войната район Западен Дарфур в Судан, Мини Минауи, в неделя призова гражданите там да "вземат оръжие". Призивът му идва шест седмици след началото на военния конфликт в страната, съобщава АФП.

Повечето от най-тежките боеве бушуват в столицата Хартум и в Дарфур, близо до границата с Чад, откакто конфликтът избухна на 15 април.

Минауи, бивш лидер на бунтовниците, изрази подкрепа за националната армия в нейната битка срещу паравоенните Сили за бърза подкрепа.

"Много хора не желаят безопасността или правата на гражданите и умишлено саботират националните институции, написа той в Twitter. Призовавам всички наши почтени граждани, хората на Дарфур, стари и млади, мъже и жени, да вземат оръжие, за да защитят собствеността си.

Припомняме, че Дарфур вече претърпя десетилетия на вълнения, със стотици хиляди загинали и повече от два милиона разселени.

Горещо примирие в Судан

Горещо примирие в Судан

Насилието не спира

През войната там, която започна през 2003 г., тогавашния президент на Судан Омар ал-Башир отприщи страховитите милиции Джанджавид, за да смаже бунта сред етническите малцинствени групи.

Силите за бърза подкрепа, командвани от Мохамед Хамдан Дагло и сега във война със суданската армия, водят началото си от Джанджавид.

Дарфур е арена на едни от най-тежките битки в момента, със стотици убити цивилни, опожарени пазари и необуздано плячкосване на здравни и хуманитарни заведения.

Small Arms Survey, базиран в Женева изследователски проект, изчисли, че през 2017 г. в Судан има 6,6 оръжия на всеки 100 души.

Организацията на обединените нации вече беше предупредила, че цивилни са били въоръжени в боевете, преди Минауи да отправи призива си за оръжие.

Армията, под началника Абдел Фатах ал Бурхан, също се опита да подсили редиците си. В петък министерството на отбраната призова "армейските пенсионери" и резервистите да се насочат към командните части.

Боевете в Судан са убили повече от 1800 души, според проекта за местоположение и данни за въоръжени конфликти.

Организацията на обединените нации казва, че повече от милион души са били разселени в Судан, а други 319 000 са избягали в съседни страни.

Суданската армия призовава запасняците под знамената си

Суданската армия призовава запасняците под знамената си

Напрежението се засилва

Едноседмичното прекратяване на огъня, постигнато с посредничеството на Съединените щати и Саудитска Арабия и помрачено от нарушения, трябва да изтече в понеделник вечерта.