Говорителят на Държавния департамент на Съединените щати Матю Милър разкри във вторник, че Москва е отхвърлила предложението на Вашингтон за освобождаване на кореспондента на "Уолстрийт джърнъл" (WSJ) Еван Гершкович и бившия американски морски пехотинец Пол Уилън.

Това разкри АП. Агенцията припомня официалната позиция на Белия дом, че двамата американци са били "неправомерно" задържани в Русия.

По време на редовния брифинг за пресата говорителят на Държавния департамент обаче отказа да изясни подробностите около предложението на Вашингтон и дали то включва предложение за размяна на затворници с Русия срещу освобождаването на американските граждани.

Русия удължи предварителния арест на американския репортер Еван Гершкович

Русия удължи предварителния арест на американския репортер Еван Гершкович

WSJ: Задържането му от Русия е атака срещу свободната преса

Матю Милър добави, че Вашингтон ще продължи да работи за освобождаването на американски граждани в чужбина.

Говорителят на Държавния департамент не пропусна да припомни, че тази задача е приоритет както за държавния секретар Антъни Блинкън, така и за президента Джо Байдън.

Уилън, който е гражданин на САЩ, Ирландия и Канада, както и британски гражданин, беше осъден от Московския градски съд на 15 юни 2020 г. на 16 години затвор за шпионаж.

Московски съд по-рано удължи задържането на репортера на "Уолстрийт джърнъл" до края на януари 2024 г.

Еван Гершкович е гражданин на САЩ. Той беше задържан от руската служба за сигурност (ФСБ) на 29 март в уралския град Екатеринбург по обвинения в шпионаж, които водят до 20 години затвор.

Той отрича обвиненията. Той е първият американски журналист, задържан по обвинения в шпионаж в Русия след Студената война. Русия каза, че репортерът е бил заловен "на местопрестъплението", а според ФСБ той се е опитвал да получи военни тайни.

Белият дом нарече обвиненията "нелепи", а президентът Джо Байдън заяви, че задържането на журналиста е "напълно незаконно".