Дания изпрати в понеделник фрегата в Червено море, където ще участва в ръководена от САЩ коалиция за защита на търговския трафик срещу атаки от йеменските бойци хуси, предава "Ройтерс".

От декември насам, след поредица от атаки от йемеските хуси в червено море, стотици кораби пренасоричха курса си и обикалят около нос Добра надежда в Южна Африка, което отнема 10-14 дни повече и е по-скъпо от преминаването през Червено море и Суецкия канал.

Дания, дом на корабната компания Maersk, изпраща 139-метровата фрегата Iver Huitfeldt в района като част от операция "Пазител на Просперитета", сформирана миналия месец за защита на търговски кораби.

"Ако смятате, че отговорът на хусите е просто да им позволим да тероризират свободната световна търговия, вие сте се объркали", каза министърът на отбраната Троелс Лунд Поулсен пред репортери на борда на фрегатата, преди тя да напусне военноморската база Корсор.

"Затова и ние, заедно с американците и британците, сега проявяваме отговорност и даваме сигнал, че няма да търпим това, което се случва", каза министърът.

Миналата седмица хусите изстреляха три противокорабни балистични ракети към плаващ под американски флаг контейнеровоз, управляван от Maersk.

Фрегатата носи произведени в САЩ противокорабни ракети Harpoon и ракети земя-въздух ESSM, но няма да може да защитава себе си или други кораби от балистични ракети, каза ръководителят на командването на датските ВМС Хенрик Риберг.

Дания от години планира да закупи по-мощните ракети SM-2 и SM-6 с по-голям обсег на действие, способни да защитават срещу балистични ракети, но все още не е получила такива.

Датските сили за специални операции, които преди са били използвани за борба с пиратите в Гвинейския залив, няма да участват в тази операция, каза Риберг.

Фрегатата с екипаж от около 175 души ще започне операции в Червено море, след като датският парламент одобри резолюция за изпращане на военния кораб в района, което се очаква на 6 февруари.

Фрегатата няма да участва в ръководени от САЩ настъпателни операции срещу хусите, каза министърът.

Датските корабни компании годишно изпращат около 2500 кораба през Червено море, маршрут, който представлява около 15% от световния корабен трафик.

"В момента имаме много малко датски кораби, които плават през пролива, просто защото е твърде опасно. Но за да се върнем, имаме нужда от повече сигурност и това е целта на коалицията", каза Ан Стефенсен, ръководител на индустриалната група Датска доставка.

САЩ и Великобритания удариха пристанище в Йемен

САЩ и Великобритания удариха пристанище в Йемен

Ударите са вследствие на повреден танкер в Червено море след атака на хутите