Председателката на Камарата на представителите (долната камара на конгреса на САЩ) Нанси Пелоси, която е и лидер на демократите, които имат мнозинство в камарата, обяви, че институцията ще повдигне обвинения за импийчмънт срещу американския президент Доналд Тръмп заради злоупотреба с власт, съобщават световните информационни агенции.

Спец доклад: Тръмп с кампания срещу импийчмънта

Спец доклад: Тръмп с кампания срещу импийчмънта

Нови разследвания

"Фактите са безспорни. Нашата демокрация е това, което е в опасност, президентът не ни оставя друг избор освен да действаме. Действията на президента са в сериозно нарушение на конституцията", изтъкна най-високопоставеният демократ на изборна длъжност в САЩ, допълвайки, че Тръмп се опитал да опорочи президентските избори за своя лична изгода и е подкопал националната сигурност на САЩ.

Тя говори ден след като правната комисия към Камарата на представителите започна разглеждането на потенциални обвинения срещу президента, който е от Републиканската партия.

Тръмп отказва участие в изслушване по импийчмънта

Тръмп отказва участие в изслушване по импийчмънта

Според адвоката му, президентът няма да получи справедлив процес

Пелоси уточни, че иска от председателя на правната комисия Джери Надлър да пристъпи към изготвянето на основанията за повдигане на обвинения за импийчмънт.

Демократите имат желание да проведат гласуване за импийчмънт в Камарата на представителите преди края на годината, като разглеждането на казуса от Сената може да стане още през януари 2020 г.

Вчера Пелоси проведе среща при закрити врата във връзка с импийчмънта с колегите си демократи и ги попита: "Готови ли сте?" Конгресмените отвърнаха с възторжено: "Да".

Доналд Тръмп: Импийчмънтът ще ми помогне да спечеля вота

Доналд Тръмп: Импийчмънтът ще ми помогне да спечеля вота

Президентът на САЩ се готви за втори мандат

Надлър уточни, че правната комисия към Камарата на представителите ще проведе изслушване в понеделник, за да получи доказателства срещу Тръмп в процедурата по импийчмънт, 

Междувременно Тръмп каза на демократите да действат бързо, ако искали да го отстранят от длъжност.

Професор от Харвард: Тръмп е извършил тежки престъпления

Професор от Харвард: Тръмп е извършил тежки престъпления

Конгресът да разгледа възможност за импийчмънт…