Стотина мексиканци участваха за трети пореден ден в митинг-шествие в памет на убит от силите за сигурност наркобарон, известен с това, че давал пари на бедните и проповядвал своя собствена религия. АП съобщава, че демонстрацията се е провела в град Морелия, столица на щата Мичоакан.

Протестиращите носиха плакати с лозунги, възхваляващи Назарио Морено - бос на картела „Ла Фамилия", който загина по време на двудневно сражение между гангстери и полицаи преди седмица. Един от демонстрантите призова наследника му Хосе де Хесус Мендес „да действа твърдо срещу правителството, но да пощади гражданите".

Колона от автомобили, върху които бяха надраскани послания в подкрепа на картела, премина от Морелия до Пацакуаро. На една от колите пишеше „Да живее „Фамилия Мичоакана", федералната полиция - вън!".

Според секретаря по обществена сигурност на щата Мануел Руиз, повечето хора са против шествията. В Мексико Сити беше свален имунитета на конгресмен, свързан с „Ла Фамилия". Годой Тоскано е бил разследван за връзки с картела и преди, но депутатският му имунитет го е спасил от прокурорите.

В граничния град Суидат Хуарес лекарите от държавна болница проведоха едночасова стачка срещу високите нива на насилие и заплахи, породени от войната между наркобандите. Пред болницата беше поставен надпис „Спрете беззаконието".

Един лекар загина при експлозия на кола-бомба през юли, много други са били заплашвани или отвличани.

От прокуратурата в северния щат Гуанахуато съобщиха, че осем бизнесмени са изчезнали, след като отишли на лов в близкия щат Закатекас. Девети участник в лова, който успял да се спаси, разказал на разследващите, че похитителите били облечени с камуфлажни дрехи.

Нападателите отвели мъжете на близко разположен хълм, застреляли ги и подпалили телата им. Похитителите пуснали младо момче, което придружавало мъжете, а спасилият се бизнесмен скочил в движение от камионетката на нападателите.

В района действат множество наркобанди, сред които и особено бруталните „Зетас".

Полицията в южния щат Гереро съобщи, че четирима мъже на 20-23 г. са били убити, а поне трима други са били ранени при престрелка близо до столицата на щата Чилпанчинго.