Чешкият президент Милош Земан, известен с антиимигрантската си реторика, призова за „депортация” на икономическите имигранти и заподозрените терористи на фона на това, което той определи като „пълен провал” относно справянето с мигрантската криза, съобщава „Франс прес”.

71-годишният социалдемократ многократно се е изказвал срещу скока на пристигащите мигранти и бежанци в Европа и дори присъства на протест срещу имигрантите и исляма, организиран от ксенофобското движение "Блок срещу Исляма" през миналата година.  

Европейският съюз напълно се провали в решаването на миграционната криза”, изтъкнал Земан по време на среща на социалдемократи в словашката столица Братислава.

Единственото решение на мигрантската криза е депортацията на икономическите имигранти и тези, които се застъпват за религиозно насилие, религиозна омраза, с една дума, заговорничещи да извършват терористични атаки”, коментирал още той.

Земан добавил, че страната му ще приветства всички мигранти, които желаят да се интегрират, но подчертал, че „ислямските имигранти не е възможно да бъдат интегрирани и асимилирани в европейската култура”, повтаряйки противоречивото си мнение, което изказа за първи през миналия месец.  

Политическата коректност е синоним за лъжа”, отсякъл Земан.

В края на миналата година Земан нарече скока на броя на бежанци „организирана инвазия” в Европа и призова младите хора от Ирак и Сирия да „вземат оръжието” срещу „Ислямска държава” вместо да бягат.  

Проучванията показват, че повечето чехи смятат, че страната им, чието население е от 10,5 млн. души, не трябва да приема бежанци от разкъсвани от война страни.