Иранската полиция съобщи, че 67 протестиращи са били арестувани по време на насилствени протести в град Исфахан заради пресъхването на жизненоважна река, информира "Франс прес".

"Арестувахме 67 от главните действащи лица и агитатори зад проблемите" в петък в града, уточни полицейският генерал Хасан Карами пред информационната агенция "Фарс".

Междувременно полицейски части борба с безредици са били разположени днес в Исфахан, ден след насилствените протести заради пресъхването на реката.

В Иран хиляди фермери протестират заради недостиг на вода

В Иран хиляди фермери протестират заради недостиг на вода

Тежка суша и лошо управление на ресурсите...

Силите за сигурност са използвали сълзотворен газ по време на сблъсъците с хвърлящи камъни в протеста на около 500 души в коритото на река Заяднех Рууд, която пресича централния град.

"Ситуацията е спокойна в коритото на река Заяднех Рууд, а улиците са празни, но чух, че на моста Хаджу са разположени полицейски части за борба безредици", каза жител, който работи в района.

Демонстрацията вчера беше последната от началото на протестите на 9 ноември в Исфахан, магнит за туристи заради величествените си джамии и културни обекти, включително исторически мост, който пресича пресъхналата река.

Но той беше първият насилствен протест.

Аятолахът на Иран зове протестиращите за вода да не стават плячка на "врага"

Аятолахът на Иран зове протестиращите за вода да не стават плячка на "врага"

Хаменеи призна сериозността на проблема с водата

Коритото на реката беше мястото за събиране на фермери и други хора от цялата провинция Исфахан, протестиращи срещу липсата на вода от 9 ноември.

Сушата е причина, но те също така обвиняват властите, че пренасочват вода от града за снабдяване на съседната провинция Язд, която също изпитва отчаяно недостиг на вода.

"Преди се разхождах по коритото на реката с приятели, но днес полицейски части за борба с безредици са разположени в голям брой близо до моста Хаджу и те молят хората да избягват района", отбеляза 50-годишна жена.

По време на сблъсъците вчера някои хора са подпалили обекти в града.

"След като фермерите напуснаха, опортюнистите и контрареволюционерите бяха изоставени, което улесни апарата за сигурност, особено полицията, да идентифицира и арестува онези, които унищожават обществена и държавна собственост", каза началникът на полицията в Исфахан Мохамед-Реза Мирхейдари по телевизията.

Но членове на силите за сигурност са били поразени от огън от ловни пушки, посочи той, без да уточни колко. Един от тях е намушкан, въпреки че състоянието му е задоволително.

Журналист от "Фарс" информира, че два булдозера са били използвани за унищожаване на тръбопровод, отвеждащ вода от провинция Исфахан до Язд.