Върховният водач на Иран аятолах Али Хаменеи предупреди жителите на засегнатата от суша югозападна част на страната да не дават боеприпаси на "врага" след дни на протести, при които най-малко четирима бяха убити, информира "Франс прес".

Хузестан, главният петролен регион на Иран и най-богатата от 31 провинции на страната, е обхваната от суша от март, а протести избухват в няколко града от 15 юли.

Хаменеи призна сериозността на проблема с водата и подчерта, че жителите на Хузестан не са виновни за това, че изразяват недоволството си, но той ги призова да бъдат предпазливи.

Сблъсъци и поредни протести срещу недостига на вода в Иран

Сблъсъци и поредни протести срещу недостига на вода в Иран

Най-малко двама души загинаха при сблъсъците

"Врагът ще се опита да използва всеки инструмент срещу революцията, страната и интересите на хората, така че трябва да внимаваме да не му даваме никакъв предлог", изтъкна Хаменеи в коментари, публикувани на официалния му сайт.

Обръщайки се към жителите на Хузестан, той добави: "Хората изразиха своето недоволство, но не можем да ги критикуваме за това."

"Проблемът с водата не е незначителен, особено в горещия климат на Хузестан", призна той.

Иранските медии и власти съобщиха, че са убити най-малко трима души, включително полицай и протестиращ, обвинявайки "опортюнисти" и "размирници" в стрелба по демонстранти и сили за сигурност.

Държавната телевизия съобщи днес, че четвърти човек е бил убит предишната вечер и двама са били ранени по време на "размирици" в град Алигударц, в западната провинция Лорестан.

Според телевизията хората са излезли на улиците "под предлога на водните проблеми в Хузестан".

Загинал на протест срещу недостиг на вода в Иран

Загинал на протест срещу недостиг на вода в Иран

От седмици продължават проблемите в страната

"Беше открита стрелба от неизвестни елементи", отбеляза телевизията и добави, че силите за сигурност са били разположени, за да се справят със ситуацията.

Това е първият път, когато местни медии съобщават за протести или жертви извън Хузестан, откакто протестите заради водата избухнаха миналата седмица.

Фарсиезични медии, базирани в чужбина, излъчиха видеозаписи, които според тях са на протести в няколко по-големи и по-малки града в Хузестан, показващи стотици хора, които шестват и скандират лозунги срещу властите, докато са заобиколени от полицейски части за борба с безредиците.

АФП не са могли да проверят автентичността на видеоклиповете.

Междувременно международните правозащитни организации "Амнести интернешънъл" и "Хюман райтс уоч" твърдят, че иранските сили за сигурност са използвали незаконна и прекомерна сила, за да потушат протестите в Хузестан.

"Амнести" обявиха днес, че най-малко осем протестиращи и странични наблюдатели, включително тийнейджър, са били убити при размириците.

Хузестан е дом на голямо арабско малцинство и хората му редовно се оплакват от маргинализация.

Днес върховният комисар на ООН за правата на човека Мишел Бачелет настоя Иран да се справи с хроничния недостиг на вода в провинцията, вместо да предприема репресии срещу протестиращите.

"Прострелването и арестуването на хора просто ще добави към гнева и отчаянието", изтъкна тя и добави, че "катастрофалната" ситуация се е развивала от много години.

Вчера президентът Хасан Рохани заяви в телевизионна реч, че жителите на Хузестан имат "правото да говорят, да се изразяват, да протестират и дори да излизат на улицата, в рамките на правилата".