С биенето на камбани десетки хиляди вярващи, политически лидери и настоящият папа скърбяха за Бенедикт XVI, германският теолог, който влезе в историята, като се оттегли от папството. Това беше необичайна церемония за мъртъв папа, ръководена от действащ такъв, предава Associated Press.

Покойният папа бе посрещнат с ръкопляскания, докато носачите изнасяха кипарисовия ковчег на Бенедикт от забулената в мъгла базилика Свети Петър и го поставяха пред олтара на огромния площад отвън. Папа Франциск, облечен в пурпурни одежди, типични за папските погребения, след това откри службата с молитва и я завърши, като тържествено благослови простия ковчег - украсен само с герба на бившия папа. Той бе погребан след това в подземията на базиликата.

Държавни глави и кралски особи, духовници от цял свят и хиляди обикновени хора се стекоха на церемонията, въпреки желанието на Бенедикт за простота и официалните усилия да се запази първото погребение на почетен папа в съвременните времена възможно най-сдържано.

Много опечалени дойдоха от родната Бавария на Бенедикт, облечени в традиционни дрехи, включително палта от варена вълна, за да се предпазят от сутрешния хлад.

"Дойдохме да отдадем почит на Бенедикт и искахме да сме тук днес, за да се сбогуваме", каза Реймонд Майнар, който пътува от малко село източно от Мюнхен за погребението. "Той беше много добър папа."

Пренебрегвайки призивите за въздържане от скандирания в края, някои от тълпата държаха транспаранти или викаха "Santo Subito!" — "Светостта сега!" — повтаряйки спонтанните песнопения, които избухнаха по време на погребението на св. Йоан Павел II през 2005 г.

Бившият папа със светско име Йозеф Ратцингер, който почина на 31 декември на 95-годишна възраст, се счита за един от най-великите теолози на 20-ти век и е прекарал живота си в защита на църковната доктрина. Но той ще остане в историята с уникален, революционен акт, който промени бъдещето на папството: той се пенсионира, първият папа от шест века, направил това.

Франциск похвали смелостта на Бенедикт да се оттегли, като каза, че това "отвори вратата" за други папи да направят същото.

Папа Франциск носил оставката в джоба си

Папа Франциск носил оставката в джоба си

Светият отец бил готов да се оттегли при здравословен проблем

Около 50 000 души присъстваха на литургията в четвъртък, според Ватикана, след като около 200 000 отдадоха почитта си по време на три дни на публично поклонение.

Само Италия и Германия бяха поканени да изпратят официални делегации, но други лидери приеха предложението на Ватикана и дойдоха в "лично качество". Те включваха няколко държавни глави, най-малко четирима министър-председатели и две делегации от кралски особи. Освен това множество патриарси се присъединиха към 125 кардинали на местата отстрани на олтара, а Руската православна църква изпрати свой пратеник.

Сред присъстващите беше хонконгският кардинал Джоузеф Зен, който получи специално разрешение от съда да присъства на погребението. Зен беше задържан през май по подозрение в заговор с чуждестранни сили съгласно закон за националната сигурност на Китай, след като изпадна в противоречие с властите заради участието си във вече заглушеното движение за демокрация. При задържането му бе отнет паспортът.

Близки довереници на Бенедикт също присъстваха, а дългогодишният секретар на бившия папа, архиепископ Георг Геншвайн, се наведе и целуна книга с Евангелията, която беше оставена отворена върху ковчега, преди началото на церемонията.

Матео Колона, 20-годишен семинарист от Терамо, Италия, каза, че е дошъл отчасти поради историческия характер на погребението - но също и защото то има личен резонанс за него.

"Първата искра на моето призвание започна при понтификата на Бенедикт, но след това стана още по-силна при папа Франциск", каза Колона, на площад "Свети Петър" призори. "Виждам приемственост между тези двама папи и фактът, че днес Франциск отслужва погребението в памет на Бенедикт, е историческо събитие."

Но службата беше важна и заради това, което й липсваше: чувството на несигурност, което обикновено съпътства смъртта на папа, преди да бъде избран нов. След като Франциск беше на мястото си, смъртта на Бенедикт отбеляза края на едно необичайно десетилетие, в което един управляващ папа живееше във Ватикана заедно с пенсионирания си предшественик.

"Бенедикт беше мостът между Йоан Павел и Франциск", каза Алесандра Апреа, 56-годишна поклонничка от Мета ди Соренто близо до Неапол. "Не бихме могли да имаме Франсис без него."

Рано в четвъртък Ватикана публикува официалната история на живота на Бенедикт, кратък документ на латински, който е бил поставен в метален цилиндър в ковчега му, преди да бъде запечатан, заедно с монетите и медальоните, изсечени по време на папството му.

Документът отделя достатъчно внимание на историческата оставка на Бенедикт и го нарича "почетен папа", цитирайки дословно латинските думи, които той произнесе на 11 февруари 2013 г., когато обяви, че ще се пенсионира.

Папата пак дава знаци за възможна оставка

Папата пак дава знаци за възможна оставка

Той похвали смирението на папа Бенедикт XVI