Повече от 30 жилищни сгради в руската Курска област, намираща се близо до границата с Украйна, са били повредени в резултат на обстрела на 18 и 19 май и се работи работи по възстановяването им. Това съобщи губернаторът в събота Роман Старовойт, цитиран от "Интефакс" .

"В село Теткино са пострадали детска градина, 9 многоквартирни и 23 частни къщи. Повредени са сгради и конструкции на захарна и алкохолна фабрика. В с. Дроновка е счупено стъкло на няколко прозореца на училище. А. училището в Алексеевка също получи леки щети", написа той в своя канал в Telegram.

По думите му 17 обитатели на пострадалите къщи са се преместили в центрове за временно настаняване.

Отново обстрелваха Курска област, има загинал
Обновена

Отново обстрелваха Курска област, има загинал

Ударен е завод за спирт

Помощ при ремонта на жилищни сгради и социални съоръжения се предоставя от Регионалния комитет на жилищно-комуналните услуги и горивно-енергийния комплекс. "Ще поправим всички щети след днешния обстрел и ще помогнем на жителите на тези къщи", добави Старовойт.

Ръководителят на региона също така възложи допълнително да се провери как  функционира гражданска защита в район Глушковски.

Първи обстрел по руската Курска област

Първи обстрел по руската Курска област

Обстрелът е бил спрян с ответен огън на руските граничари

По-рано в събота Старовойт съобщи, че районът Глушковски отново е под обстрел, като основният удар е паднал върху село Попово-Лежачи. Във всички населени места няма пострадали и сериозни щети.

Припомняме, че въоръжените сили на Украйна обстрелваха няколко пъти селища в тази област през май. Село Тьоткино има около три хиляди жители и неколкократно е обстрелвано от началото на руската инвазия.

След началото на руската инвазия в Украйна има множество съобщения за обстрели на съседните Белгородска и Курска област. Освен това бяха атакувани съоръжения за съхранение на петролни продукти и оръжейни складове в близост до украинската граница, за които Украйна не е поела отговорност.