Шефовете на повече от 30 медии от цял свят подписаха писмо до руския посланик в САЩ Анатолий Антонов, в което настояват за освобождаването на журналиста от Wall Street Journal (WSJ) Еван Гершкович, който беше арестуван в Русия, съобщи Би Би Си.

"Гершкович е журналист, а не шпионин, и трябва да бъде освободен незабавно и безусловно", се казва в писмото, подготвено от Комитета за защита на журналистите.

Необоснованият и несправедлив арест на Гершкович представлява значителна ескалация на действията на Вашето правителство срещу пресата. Русия изпраща послание, че журналистиката в рамките на вашите граници е криминализирана и че чуждестранните кореспонденти, които искат да отразяват събития от Русия, не се ползват от върховенството на закона".

Писмото е подписано от ръководителите на "Ню Йорк Таймс", "Вашингтон пост", "Би Би Си Нюз", "Евронюз", "Блумбърг", "Скай Нюз", "Икономист" и други медии.

Комитетът все още не е получил отговор от руското посолство.

Байдън за първи път коментира ареста на американския журналист в Русия

Байдън за първи път коментира ареста на американския журналист в Русия

САЩ не предвиждат ответни мерки засега

Президентът на САЩ Джо Байдън също призова руското правителство да освободи журналиста.

По-рано днес Wall Street Journal призова за експулсиране от САЩ на руски журналисти и на руския посланик в САЩ. Според публикация на изданието това "би бил очакваният минимум".

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков нарече подобни призиви абсурдни и погрешни.