Четири бомби в сряда удариха микробуси и джамия в Афганистан, като убиха най-малко 12 души. Десетки други са били ранени. Отговорност за някои от атаките пое групировката "Ислямска държава" (ДАЕШ), съобщи АФП.

Броят на бомбените атаки в цялата страна намаля, след като талибаните завзеха властта миналата година през август, но няколко смъртоносни бомбени атентати разтърсиха страната по време на свещения месец Рамазан.

В сряда най-малко 10 души бяха убити, когато три бомби, поставени в отделни микробуси, избухнаха в северния град Мазари-Шариф, съобщиха здравни служители и полиция.

"Бомбите бяха поставени върху три микробуса в различни квартали на града", каза говорителят на полицията на провинция Балх Асиф Вазири за АФП, добавяйки, че още 15 души са ранени.

ДАЕШ пое отговорност за серия атаки в Афганистан

ДАЕШ пое отговорност за серия атаки в Афганистан

За последните 2 седмици бяха извършени 4 големи терористични акта

Наджибула Тавана, ръководител на здравния отдел в Балх, каза, че три жени са сред 10-те убити при взривовете на борда на превозните средства.

Часове след експлозиите ДАЕШ пое отговорност за атаките на микробуси в социалните мрежи. В Telegram се казва, че нейни "войници" стоят зад трите бомбени атентати.

Друга бомба избухна в джамия в столицата Кабул късно в сряда, убивайки най-малко двама души и рани 10 други, са съобщили от министерството на вътрешните работи.

Спешната болница в Кабул написа в "Туитър", че петима души са загинали при взрива в джамия, а други 22-ма са ранени.

Няколко линейки се втурнаха към джамията в Кабул, за да превозят жертвите, казаха свидетели.

Министерството каза, че бомбата е била поставена във вентилатор в джамията.

Все още не е ясно дали бомбените атентати в сряда са насочени към някаква конкретна общност.

Десетки цивилни бяха убити в Кабул и други градове по време на Рамазан, който приключи на 30 април в Афганистан при предимно сектантски атаки - някои също поети от ДАЕШ.

На 29 април най-малко 10 души бяха убити в сунитска джамия в Кабул при нападение, което изглежда е насочено към членове на малцинствената суфийска общност, които извършват ритуали.

На 21 април бомба в шиитска джамия в Мазар-и-Шариф уби най-малко 12 поклонници и рани десетки повече.

Най-смъртоносната атака по време на Рамадан беше в северния град Кундуз, когато на 22 април бомба разкъса джамия, насочена също към суфийски поклонници.

Най-малко 33 души бяха убити при взрива и още десетки бяха ранени.

33 убити при взрив в джамия в Афганистан

33 убити при взрив в джамия в Афганистан

Напрежението продължава