Две експлозии разтърсиха влак по линията Ню Делхи и Атари - последната гара преди границата с Пакистан.

По последни данни вследствие на възникналия след това в два от вагоните пожар са загинали най-малко 66 души, а според някои сведения жертвите са 67. Повечето жертви са пакистанци.

Ранени са десетки пътници, някои от тях са в критично състояние. Междувременно стана ясно, че е задържан един човек за извършените атентати. 

Според представители атаката цели да попречи на мирния процес между Индия и Пакистан. Влакът спира малко преди полунощ край Деуана в Северна Индия.

Транспортният министър Лалу Прасад коментира, че това е акт на саботаж, опит да се възпрепятства процесът на подобряване на отношенията между двете страни.

Дори когато влакът спира, пътниците остават блокирани във вагоните, тъй като повечето прозорци били защитени с решетка, както е по принцип в индийските влакове. Очевидец разказва, че хората викали за помощ в опит да разбият решетките, но отвън се оказало невъзможно да се проникне в колите.

Дошлите на помощ не успели да спасят никого, единственото, което могли да направят, е да хвърлят вода в огъня.

В незасегнатите от огъня вагони полицията открива два куфара, натъпкани с неизбухнали експлозиви и бутилки с бензин. Според властите пожарът е предизвикан чрез подобни устройства.

Полицията не изключва никого от кръга на заподозрените - от екстремисти до сепаратистите от Кашмир.

Пакистан осъди атентата. Президентът Первез Мушараф подчерта, че няма да се допусне политическият процес да бъде саботиран. Междувременно пакистански представители са отпътували за мястото на нападението.

Представител от министерството на вътрешните работи на Индия каза, че заложените бомби не са мощни и са имали цел само да причинят пожар.

Огънят избухнал малко преди композицията да пристигне на гарата в Деуана, на около 50 мили северно от столицата Делхи. Това са данни от железопътен работник, който чува експлозиите.

Докато влакът е в движение, огънят се разпространява бързо, а машинистът според свидетеля нямал никаква представа, че това се случва.

Работникът веднага сигнализира към влака да спре. Това обаче отнема още около 5 минути, тъй като в този участък обикновено влаковете преминават със скорост от около 90 километра в час.

Хора, обхванати от пламъци, скачали от по-малко засегнатия вагон, но в този зад него, който бил доста по-обгорен, малцина успяват да се спасят.

Репортери от мястото съобщиха, че някои от хората са оцелели до половин час след първата експлозия.

От кампанията, която управлява жп линията, потвърдиха, че експлозиите са били две.

След 45 минути на мястото пристигат пожарни коли, но минават още около два часа преди огънят да бъде потушен.

Часове след трагедията пострадалите вагони са откачени и композицията продължава към границата с Пакистан, където пътниците по тази линия се поемат от пакистански влак за Лахор.

Атентатът напомни за юли 1993 година, когато при атака в метрото в Мумбай загиват над 200 души. За този терористичен акт полицията обвинява екстремистите от Лашкар-е-Тайба, базирана в Пакистан групировка, както и групата на Ислямско движение на студентите в Индия.

Според индийските власти при атентата в Мумбай е замесено и пакистанското разузнаване, но Исламабад отрича това.