Все повече деца биват въвлечени в конфликта в Сирия, сочи доклад на организацията „Save the children", цитиран от БиБиСи.

Според него враждуващите страни в боевете набират деца, за да ги използват в сраженията. Те са използвани за транспониране на различни стоки и документи, като информатори, понякога дори биват въвличани в самите бойни действия. Деца са използвани и като живи щитове, сочат още данните на организацията. Много често става въпрос за лица под осемгодишна възраст.

За някои сирийски семейства участието на децата им в боевете е въпрос на чест, но нерядко наследниците им биват отвличани и насилствено употребявани като невръстни войници.

Според доклада близо два милиона сирийски деца имат нужда от помощ. Конфликтът е засегнал всички аспекти на живота им, изтъкват авторите на проучването. Според него три от всеки четири деца, които са били интервюирани в изследването, са загубили близък в боевете, обхванали Сирия.

Децата са за забравените жертви на конфликта в страната, се посочва в доклада - те са изправени лице в лице със смъртта, психологически и физически травми, лишени са от елементарни условия на живот.

Много от тях нямат достъп до здравни грижи и са принудени да живеят във временни убежища, което повишава риска от болести и зарази. В 2 000 училища в страната учебният процес е прекъснат.

Припомняме, според скорошен доклад на Уницеф ескалацията на нивото на насилие е заплаха за обучението на стотици хиляди деца. Една пета от училищата в страната сa с щети или се използват за подслон на разселените. В градовете, където конфликтът е най-интензивен, някои деца вече са пропуснали почти две години от обучението си.